Nagy mennyiségű pénzérmét, fegyvereket, használati tárgyak maradványait tárták fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) régészei az érdi Duna-parton; a leletegyüttes egy 18. század közepén elsüllyedt hajóról kerülhetett a folyóba.

Titokzatos, Szent Györgyöt ábrázoló kolomp a Duna medréből

A fémkeresős hobbirégészek tevékenysége sokszor problémás a lelőhelyek megbolygatása és a leletek kiemelése miatt, ezért az FMC olyan együttműködési programot indított, amelyben a fémkeresős civilek képzéseken, előadásokon vehetnek részt.

A Duna egész országban tapasztalható rendkívül alacsony vízállásának egyik következményként ideiglenesen szárazra kerültek egyes mederszakaszokForrás: MTI/Sóki Tamás

Nemrég éppen az egyik hobbirégész kereste meg a múzeumot

azzal, hogy az érdi Duna-szakaszon, a folyómeder időlegesen kiszáradt részében egy réginek tűnő kolompot talált – mondta el az MTI-nek szerdán az FMC igazgatója.

A Duna ÉrdnélForrás: Wikimedia Commons

Gulyás Gábor ehhez még hozzátette: a múzeum szakemberei megvizsgálták a leletet, és megállapították, hogy a Sárkányölő Szent György-ábrázolással ellátott kolomp a 18. század elejéről származhat.

Több mint ezer pénzérmét rejtett a folyami aljzat

A Kakukk-hegy természetvédelmi övezetéhez közeli helyszínen az FMC régészei már az első napon több mint ezer pénzérmét tártak fel, részint magyar pénzeket, de nagyon sok nyugat-európai – például németországi, németalföldi – érmét is.

Mária Terézia korából származó ezüsttallér (a kép illusztráció)Forrás: Ancient Coins

Érdekes, hogy a leletegyüttesből hiányoznak a balkáni pénzek, van viszont az anyagban egy különleges, ritkaságszámba menő, a Pápai Államban vert példány.

Mária Terézia portréjaForrás: Wikimedia Commons

A kincsleletből a legújabb egy 1745-ös, Mária Terézia-korabeli pénzérme,

ez is arra utal, hogy a hajó legkésőbb a 18. század közepén süllyedhetett el a Dunában – számolt be az igazgató.

Mária Terézia koronázási menete Pozsonyban, 1741-ben. A kincslelet a királynő uralkodásának első éveiből származhatForrás: Wikimedia.commons

Mint elmondta, a pénzérmék mellett főként kézifegyverek – tőrök, lándzsák, kardok –, ágyúgolyók és használati tárgyak kerültek elő eddig.

Hamarosan kiderül, megtalálják-e a hajó maradványait is

Gulyás Gábor beszámolója szerint drón segítségével magát a hajóroncsot is megpróbálják felkutatni, és sikerült is beazonosítani valamit, ami akár a hajó maradványa is lehet. Ez egyelőre azonban még csak vélelem;

Tóth János Attila, a Ferenczy Múzeumi Centrum búvárrégésze szerdán merül le ellenőrizni a roncsot – közölte.

 

Régi dunai vitorlás képeForrás: Commissions of the Danube River

Ha sikerül megtalálni a hajó maradványait, azokat ki fogják emelni, de sietni kell, mert a Duna vízszintje emelkedni fog – jegyezte meg az FMC vezetője.

Gulyás Gábor hangsúlyozta, hogy a leletanyag önmagában is ritkaságnak számít

a mennyiség miatt, ám ami még különlegesebbé teszi, hogy a feltárt darabok között igazi különlegességek is akadnak.

A most megtalált leletegyüttesnek köszönhetően az FMC érmegyűjteménye lesz a második legnagyobb az országban (A kép csak illusztráció)Forrás: Pinterest

Az FMC érmegyűjteménye ezzel a többezres gyarapodással a második legnagyobb lesz Magyarországon – fűzte hozzá.

A múzeum szakemberei már kutatják, hogy milyen hajók süllyedtek el Érdnél ebben a korszakban,

a feltárt leleteket pedig restaurálják majd, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállítást is rendezhessen belőlük – közölte Gulyás Gábor.

(Forrás: MTI)