Lengyel kutatók legújabb cikkükben arról számolnak be, hogy egy általuk talált neandervölgyi gyerek maradványai áthaladtak egy hatalmas madár emésztőrendszerén.

Az apró, alig egy centiméteres ujjcsonttöredékeket a lengyelországi Ciemna-barlangban találták. Eredetileg állatcsontoknak gondolták őket, de kiderült, hogy egy 5-7 év körüli neandervölgyi gyerekhez tartoztak. A koruk mintegy 115 000 éves. Bár a kutatók nem tudtak a vizsgálatokhoz elég DNS-t kinyerni a maradványokból, ennek ellenére biztosak az állításukban.

A kutatók parányi lyukakat vettek észre a csontokon, ami szerintük arra utal, hogy a maradványok áthaladtak egy nagy madár emésztőrendszerén.

„Ez az első ilyen jégkorszakból származó maradvány” – mondta a kutatások vezetője, Pawel Valde-Nowak, a krakkói Jagelló Egyetem professzora.

Óriás rétisas (Haliaeetus pelagicus)Forrás: pl.wiktionary.org

Mondhatjuk tehát, hogy egy hatalmas szárnyas levadászta és felfalta az ártatlan gyereket? A kutatók ezt nem állítják biztosra. Noha az elméletük szerint a madár megtámadhatta a gyereket, és megehette egyes részeit, de az is elképzelhető, hogy a gyerek holttestére akadt rá, és abból lakmározott.

Annak gondolata, hogy egy ragadozó madár gyerekekre csapjon le, elég valószínűtlennek tűnhet, de ma is léteznek olyan félelmetes ragadozók – például az óriás rétisas (Haliaeetus pelagicus) –, amelyek elég erősek, hogy akár gyerekméretű zsákmánnyal is végezhessenek. Szerencsére nem esznek gyerekeket.

A most vizsgált ujjcsonttöredékekForrás: PAP/Jacek Bednarczyk

Noha az évek során számtalan történet röppent fel, hogy nagy ragadozó madarak – elsősorban sasok – elragadtak csecsemőket, egynek a hitelességét sem sikerült bebizonyítani. A pár éve a YouTube-on keringő videóról (ahol egy sas kap fel egy csecsemőt) is bebizonyosodott, hogy hamisítvány.

Az őseinknek viszont valóban meggyűlhetett a bajuk a sasokkal, mert találtak olyan Australopithecus koponyamaradványokat, amelyeken egyértelműen madárcsőr okozta sérülések voltak láthatók.

A mostani tanulmány a Journal of Paleolithic Archaeology folyóiratban jelenik meg a közeljövőben.