Hatalmas bálnatetemet sodort partra a tenger Belgiumban

Belgium, bálna, tetem
Az csak a boncolás után derülhet ki, hogy miért pusztult el a 35 tonnás cet.
Vágólapra másolva!
Tizennyolc méter hosszú bálnatetemet sodort partra a tenger Belgiumban - számolt be a helyi sajtó csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Rendőrségi források szerint az Északi-tenger mellett fekvő Middelkerke és Zeebrugge között a hajnali órákban észlelték a tetemet, amely az apály miatt reggelre Blankenberge partjainál teljes egészében a szárazföldre került.

Az csak a boncolás után derülhet ki, hogy miért pusztult el a 35 tonnás cet Forrás: BELGA/AFP/Foto Kurt/Kurt Desplenter

Nem sokkal később a kíváncsiskodók elől a partszakaszt a rendőrség lezárta. A tájékoztatás szerint

a 35 tonnás bálnát a helyszínen feldarabolják, és elszállítják, majd a belga természettudományi intézet a genti egyetemmel közösen felboncolja, hogy megállapítsák a halál okát. A csontvázat viszont a tervek szerint nem őrzik meg.

Mint közölték, ritka a bálnák megjelenése a belga partoknál, de nem példa nélküli, hogy egyedül vagy párban úszó példányokat figyelnek meg a halász- vagy vitorláshajók.

Ilyen legutóbb 2017 tavaszán fordult elő, amikor még a parton állók is szemügyre vehették az Oostende strandjától mintegy két kilométerre úszó emlősöket.

2015-ben egy bálna beúszott a genti kikötőbe, ahol egy tengerjáróval ütközött, amelynek hajócsavarja halálosan megsebesítette. Forrás: BELGA/AFP/Foto Kurt/Kurt Desplenter

Mint a helyi média felidézi,

2015-ben egy bálna beúszott a genti kikötőbe, ahol egy tengerjáróval ütközött, amelynek hajócsavarja halálosan megsebesítette.

A tetemet akkor a genti egyetem vizsgálta, csontváza a mai napig megtekinthető az egyetem múzeumának épületében.