Fej nélküli csirke úszkál az óceánban

csirkeszörny
Az úszó, rózsaszín tengeri uborka nem véletlenül kapta a fejetlen csirkeszörny nevet
Vágólapra másolva!
Egy furcsa, rózsaszín és vörös színekben játszó lény sodródik a tenger mélyén, az Antarktisz környékén. A teste pontosan úgy néz ki, mint egy kövér és csontos csirke, csak éppen hiányzik a feje, a szárnya és a lábai. A bizarr élőlényt a kutatók csak „fejetlen csirkeszörnynek" nevezik.
Vágólapra másolva!

Abszurd és különleges fajra bukkantak

A tengerszint alatt suhanó lény akár egy horrorfilmbe is tökéletesen beleillene. Vöröses teste vértől duzzad és sem első, sem második pillantásra nem vált ki jó érzéseket a szemlélőjéből.

Az úszó, rózsaszín tengeri uborka nem véletlenül kapta a fejetlen csirkeszörny nevet Forrás: Australian Antarctic Program

A furcsa teremtmény azonban se nem csirke, se nem szörnyeteg.

Az élőlény ugyanis egy úszó tengeri uborka, amely az Enypniastes eximia névre hallgat.

A korábban csak alig ismert, abszurd és különös faj egy példányát a napokban tudták csak filmre venni a kutatók.

A tengeri uborkáknak számtalan faja létezik Forrás: flickr.com

A groteszk, tyúkra hajazó, úszó lényről a Déli-óceánon, az Antarktisz keleti részén rögzítették a felvételeket, amelyeket a LiveScience mutatott be.

Lehet, hogy egy rosszindulatú kísérlet eredménye

A képeken és a filmen is jól látható színes, kocsonyás állagú, tengeri uborka a vízben sodródik. Kövér és átlátszó teste alján és tetején csonka uszonyok, amelyek leginkább a megcsonkított szárnyakra és lecsupaszított lábakra hasonlítanak.

Pontosan olyan, mint egy rózsaszín baromfi, amely már túlesett a konyhai előkészítésen, mielőtt az edénybe kerülne.

Sőt, ha egy kicsit más szemszögből nézzük az abszurd lényt, akkor talán még arra is gondolhatunk, hogy a víziemberek és egy csirke rosszindulatú keresztezéséből jött létre.

A kínai orvoslásban is felhasználják a tengeri uborkákat Forrás: de.wikipedia.org

Nem csoda, ha elsőre olyan gondolatok és hasonlatok jutottak a kutatók eszébe, mint például a „véres repülő mókus", a „nyers bélszín uszonyokkal" vagy az „úszó csirkefej".

Közel négy kilométeres mélységben úszkált

A fejetlen csirkeszörnynek elkeresztelt teremtmény hasonmásával a kutatók eddig csak egyetlen helyen, a Mexikói-öbölben találkoztak.

Az ausztrál antarktiszi osztály (AAD) ilyen furcsa példányait most pillanthatták meg először.

Több helyen ételként is szervírozzák a tengeri uborkát Forrás: fr.wikimedia.org

Az Ausztrál Környezetvédelmi Minisztérium kutatói az Antarktisz és a Déli-óceán kivizsgálására szakosodtak, és egy újfajta kamerás technológiát alkalmaztak az úszó tengeri uborka felkutatására: a tengerszint alatt, mintegy 3,8 kilométeres mélységben végeztek vizsgálatokat.

– publikálták felfedezésüket a kutatók a Smithsonian Contributions of the Marine Sciences című folyóiratban. – „A felnőtt példányok színe a sötét vörösesbarna és a bíborszínű között mozog, míg a fiatalabbak tipikusan rózsaszín árnyalatúak."

A legtöbb tengeri uborka a tenger mélyén, nyugalomban tölti ideje nagy részét, barátságban más állatokkal Forrás: en.wikimedia.org

Míg a legtöbb tengeri uborka idejének nagy részét a tenger fenekén tölti, az Enypniastes eximia csupán a táplálkozás céljából ereszkedik le oda.

Eddig soha nem látott fajokkal találkoztak

A kutatók a „fejetlen csirkeszörny" tanulmányozásához speciális fényképezőgépeket és halászfelszereléseket telepítettek az óceán mélyébe. Ezek hosszútávon megbízhatóan működnek a sötétben és a magas víznyomás esetén is.

– nyilatkozta Dirk Welsford, az AAD programigazgatója. – „Olyan fajokkal találkozhatunk, amelyeket még soha nem láttunk a világ ezen részén."

Számtalan új fajjal találkoztak a kutatók az óceán mélyén Forrás: en.wikimedia.org

Hozzátette: amellett, hogy a kutatás segítségével napvilágra került olyan szokatlan tengeri élőlények létezése, mint az Enypniastes eximia, az új kamerarendszer az élet komplex kölcsönhatásait is feltárja a Dél-óceán mélyén.

– magyarázta Welsford.