Már egyetlen doboz energiaital is közelebb visz a véghez

energiaital
Vágólapra másolva!
Nem kell rendszeresen energiaitalt fogyasztani ahhoz, hogy az érrendszerünk károsodjon. Már egy nagyobb doboznyi „pörgetős nedű” elfogyasztása után jelentkeznek a káros hatások – erre jutott amerikai kutatók egy csoportja.
Vágólapra másolva!

Mai rohanó világunkban alapkövetelmény, hogy agyilag és testileg egyaránt folyamatosan a topon legyünk, a pörgés fenntartásához ugyanakkor a kávét sokszor már nem érezzük elegendőnek. Többre vágyunk, egy erősebb élénkítő szerre, ezt pedig sokaknak az energiaitalok jelentik.

Talán nem árulunk el túl nagy titkot, hogy a jó erős fekete alternatívája korántsem tekinthető egészségesnek (főleg szívünket, gyomrunkat, idegeinket gyötri meg), és ezen még az sem változtatna, ha a gyártók a fogyasztók állapotát szem előtt tartva az alapanyagok variálásával megpróbálnának javítani a helyzeten.

„De üsse kő – gondolhatja a laikus vásárló –, egyszer-kétszer talán csak megihatok egy-két dobozzal, attól még nem lesz bajom.” Utóbbi csoportot sajnos el kell szomorítanunk egy friss kutatás eredményeivel.

Forrás: American Heart Association

Az egészségeseket sem kíméli

Amerikai kutatóorvosok egy előzetes, egyelőre csak kis csoportot vizsgáló tanulmányban azt találták, hogy egészséges fiatal felnőtteknél röviddel egy pohár energiaital elfogyasztása után már látványosan romlani kezdett a vérerek állapota.

A kutatás során összesen 44, nem dohányzó, alapvetően egészséges életmódot folytató, 20 év körüli orvostanhallgatót figyeltek meg. A kísérlet megkezdése előtt a vérerek belső felületét borító speciális hámszövetnek, az endotéliumnak a működését tesztelték, majd a fiatalokkal egyenként 24 uncia, azaz átszámítva 7 deciliter energiaitalt itattak meg. Kilencven perc elteltével a szakértők ismét ellenőrizték az endotélium állapotát; egészen pontosan az artériák úgynevezett áramláshoz kapcsolt értágulását (angolul flow-mediated dilation) tanulmányozták ultrahangos vizsgálat segítségével.

Az érátmérő dilatációjának (tágulásának) átlagos értéke az energiaital megivása előtt 5,1 százalék volt, másfél órával később ez 2,8 százalékra csökkent, vagyis az érrendszer működése jelzésértékű romlást mutatott.

Az energiaital pontosan mely összetevője okozta a kedvezőtlen irányú állapotváltozást?

– válaszolt az Origo kérdésére John P. Higgins kardiovaszkuláris megbetegedésekkel foglalkozó specialista, a houstoni McGovern Medical School at UTHealth kutatója, a hamarosan megjelenő kutatás egyik szerzője.

– nyilatkozta Higgins professzor.

John P. Higgins Forrás: McGovern Medical School at UTHealth Office of Communications6431 Fannin Street, B.340Houston, Texas 77030/Dwight C. Andrews

A szakember szerint a legveszélyeztetettebb csoportba különösen a fiatalok, a koffeinre érzékenyek, a várandós nők, az élsportolók, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdők, illetve egyes, stimulánsként ható gyógyszereket szedő páciensek tartoznak.

Mennyire ad releváns eredményt egy ilyen kevés résztvevőt tartalmazó vizsgálat?

– fejtette ki Higgins.

A kutatás természetesen nem ért véget. Higgins professzor elárulta, következőleg azt fogják vizsgálni, az energiaital milyen változásokat okoz egészséges felnőttek szív- és érrendszerében akkor, ha azok komoly fizikai megterhelésnek vannak kitéve (például futópadon edzenek).

A felfedezést bővebben az Amerikai Szív Társaság november 12-én megrendezendő konferenciáján fogják ismertetni. Mi pedig jobban járunk, ha voksunkat inkább a kávé mellett tesszük le. Higgye el, megéri!