Hatalmas cápakeltetőre bukkantak az Atlanti-óceánban, mintegy 320 kilométerre Írországtól nyugatra a hidegvízű korallzátonyok térségében. A szakemberek szerint ez a legnagyobb eddig ismert cápakeltető az ír tengeri területeken.

Megdöbbentő felfedezést tett az oceanográfiai expedíció

Mintegy 700 méter mélyen több ezer cápatojást fedezett fel az óceán talapzatát kutató távirányítású robot, a SeaRover, amellyel az ír Tengerkutató Intézet és partnerei vizsgálják az óceán mélyét.

A SeaRover felvétele a 700 méteres mélységben felfedezett cápakeltetőről. Az aljzaton látható fekete gömbök a feketeszájú macskacápák tojásaiForrás: Irish Examiner

A berendezés által készített videofelvételeken nagyszámú foltos vagy feketeszájú macskacápa (Galeus melastomus) látható a tojások körül.

A feketeszájú macskacápák a szürkületi vagy bathyális zóna (200 és 1000 méter mélység között) lakóiForrás: Fishbase.org

De az itt ritkább tüskéscápafélék (Squaliformes) is előfordulnak a térségben. A nyári expedíció idején egyetlen cápaivadékot sem észleltek a térségben,

de a tudósok azt tervezik, hogy visszatérnek a tojások kikelése idején,

hogy megfigyeljék az ivadékokat – olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

Ez egy valódi David Attenborough-anyag

David O'Sullivan, a SeRover-projektet vezető tudós elmondta, hogy egy valódi „heuréka-pillanat" volt, amikor meglátta csoportja a capákeltetőt a képernyőkön hajnali három órakor, a három hétig tartó kutatás vége felé.

A Galeus nemzetségbe tartozó kistestű fajok nagy előszeretettel tartózkodnak a self és a mélytengeri síkság közötti kontinentális lejtő mélyebb vizeibenForrás: Twitter

Hihetetlen volt, egy valódi David Attenborough-anyag.

- Ez nagy biológiai felfedezés, és a bekerült volna A kék bolygó című természettudományi sorozatba, ha az alkotók tudtak volna róla – hangoztatta. Nagyon keveset tudunk a világ mélytengeri cápakeltetőiről - tette hozzá a szakember.

Az Írország körüli atlanti vizek gyakran viharosakForrás: Pinterest

Az ír tengeri területek tízszer akkorák, mint a szigetország szárazföldi területe, és különösen gazdag az élővilág a kontinentális talapzat szélén.

Sok cápa szaporodás-biológiája olyan, mint az emlősöké

A cápaalakúak (Selachiformes) szaporodás-biológiája sok szempontból eltér a csontos halakétól (Osteichtyes).

A feketeszájú macskacápa tojásaForrás: BeachExplorer

A cápák között akadnak az emlősökhöz hasonló szaporodási módszerrel rendelkező elevenszülő fajok, amelyeknél a belső megtermékenyítés után az embrió a nőstény testében, placentán fejlődik ki. Ide tartozik többek között az egyik legjobban ismert faj, a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) is.

Az egyik legismertebb elevenszülő faj a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias)Forrás: Image Source/Ken Kiefer 2

A másik csoportot azok a cápafajok alkotják, amelyek ugyan tojással szaporodnak, ám az ivadék még az anyaállat testében bújik ki a tojásból.

Ritka felvétel: egy feketeszájú macskacápa közvetlenül a felszín alattForrás: iNaturalist

Ezeket a cápafajokat ál-elevenszülőknek hívják a tengerbiológusok, ilyen például a tigriscápa (Galeocerdo cuvier).

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier)Forrás: Elter Tamás

Végül akadnak olyan ősibb szaporodási stratégiát alkalmazó cápafajok, amelyek tojásrakók (ovoviviparus), és a tengeraljzat szikláira vagy korallok ágaira rögzített tojásból az anyaállat testén kívül kel ki az ivadék.

CápatojásokForrás: Schelpen Museum

Az Ír-tengeren felfedezett „cápakeltetőhöz” rendelt macskacápa-félék (Scylihorhinidae) kivétel nélkül tojásrakó cápafajok.