Föld körüli pályára állt a megfigyelő rakéta

2018.11.11. 10:31

Felbocsátotta első kereskedelmi célú rakétáját vasárnap a kaliforniai székhelyű Rocket Lab magáncég, amely ezzel egy lépéssel közelebb került kitűzött céljához, hogy kereskedelmi céllal állítson Föld körüli pályára új-zélandi indítóállomásáról űreszközöket.

Harmadszorra sikerült az indítás

A cég a Twitter oldalán azt írta, hogy az új-zélandi Mahia-félszigeten lévő, a világ első magántulajdonban lévő űrrepteréről felbocsátotta rakétáját, amely öt fizető ügyfele műholdját, továbbá dél-kaliforniai középiskolások egy űreszközét vitte magával.Ez volt a harmadik kísérlet az indításra, amelyet két alkalommal is el kellett halasztani műszaki okok miatt az év folyamán.

Heti rendszerességgel indítanának rakétákat

A Rocket Lab cég idén januárban bocsátotta fel sikeresen egy tesztrakétáját, amely Föld körüli pályára állt és három műholdat szállított. Az amerikai cég létesítményei Új-Zélandon vannak. A vállalat azt szeretné elérni, heti rendszerességgel induljanak rakéták az űrbe - 4,9 millió dolláros összegért - ügyfelei megbízásából, ezzel megszüntetve a kereskedelmi célú űrprogramok előtt álló akadályokat.

A rakéta 3D-s hajtóművel működik

Az amerikai vállalat 17 méter hosszú rakétája 3D-s nyomtatással készült hajtóművel működik, és olyan kis méretű műholdakat állít Föld körüli pályára, amelyek időjárási jelentéseket, természeti katasztrófákkal kapcsolatos előrejelzéseket, aktuális tengerészeti adatokat, kutató és mentő megfigyeléseket végeznek. A Rocket Lab azt tervezi, hogy egy hónapon belül az amerikai űrhivatal, a NASA számára is előrukkol egy szolgáltatással.

(kgd \ gte)