A világ legnagyobb képeslapját rakták ki egy svájci gleccseren

2018.11.16. 19:40

A világ legnagyobb képeslapját rakták ki Európa leghosszabb jégfolyamán, a gyorsan fogyó svájci Aletsch-gleccseren, hogy felhívják a figyelmet a klímavédelem fontosságára.

Egyetlen nagy képpé rakták össze 3400 méteres magasságban azt a 125 ezer képeslapot, amit a világ 35 országából küldtek iskolások klímavédelemre buzdító üzenetekkel. A Guinness-világrekordok szerint ez minden idők legnagyobb képeslapokból kirakott „képeslapja”, a korábbi rekordot 16 ezer képeslapból állították össze a 2016-os marokkói klímakonferencia alkalmából.

A hatalmas, 2500 négyzetméteres mozaikképen a Mi vagyunk a jövő, adjatok esélyt! és az Állítsuk meg 1,5 fokon a globális felmelegedést! felirat olvasható angolul, utalva arra a múlt hónapban közzétett ENSZ-jelentésre, miszerint bizonyos feltételekkel még lehetséges 1,5 Celsius-fok alatt, vagyis elviselhető szinten tartani a földi légkör felmelegedését.

Jungfrau-nyereg, 2018. november 16.Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

Az óriásképeslapról készült képeslapot elküldik a december 3-án a lengyelországi Katowicében kezdődő ENSZ-klímakonferencia résztvevőinek Európa legmagasabban fekvő postahivatalából, az Aletsch-gleccser fölé magasodó Jungfraujochból – közölték a szervezők, a svájci kormány fejlesztési és együttműködési hivatala és a WAVE Alapítvány.

Európa leghosszabb gleccsere példátlan ütemben olvad, évente 12 méterrel húzódik vissza. A Zürichi Egyetem kutatói szerint az űrből is látható Aletsch 2100-ra eltűnhet. Most még 23 kilométer hosszú, de 1870 óta három kilométerrel rövidebb lett, és gyorsuló ütemben fogy.

Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

A jégmező olyan gyors ütemben fogy, hogy az olvadó jég alól 2012-ben előkerült három holttest, három olyan testvéré, akik90 évvel korábban egy hegyi expedíció alkalmával tűntek el.A jelenlegi helyzet éles ellentétben áll az évszázadokkal ezelőttivel. Svájci történészek szerint az Aletsch-gleccser alatti völgy lakói 1678-ban még azért fohászkodtak imáikban, hogy álljon meg a jégtömeg akkor feltartóztathatatlannak tűnő hízása, amely az életüket fenyegette.