Valami nagyon furcsa és nagyon forró rejtőzik az Antarktisz jégtakarója alatt – állapította meg egy új kutatás.

A Scientific Reports e heti számában publikált tanulmány szerint a hatalmas – Londonnál háromszor nagyobb – forrópont a Déli-sark alapkőzete alatt található. Szerencsére attól nem kell tartani, hogy a kontinens a közeljövőben elolvadna miatta, ám a magas hőmérséklet hatására a jégtáblák 50-szer 100 kilométeres régiója elkezdett süllyedni.

Nagyon izgalmas volt felderíteni bolygónk egyik utolsó, teljesen feltérképezetlen területét. Eredményeink meglehetősen váratlanok voltak, mivel a legtöbben úgy gondoltuk, az Antarktisz e régióját ősi, hideg sziklák alkotják, amik szinte semmi hatást nem gyakorolnak a felettük húzódó jégtömbökre" – írta a kiadott sajtóközleményben a tanulmány vezető szerzője, dr. Tom Jordan.

Forrás: Pixabay

Megmutattuk, hogy még a kontinens ősi belsejében is lejátszódhatnak olyan geológiai folyamatok, amik szignifikáns hatással vannak a jégre.

Egyelőre nem tudni, milyen hosszú ideje lehet a forrópont az Antarktisz mélyén, elképzelhető, hogy csupán néhány ezer éves, de az sem kizárható, hogy ennél jóval ősibb, és kora a több millió évet is elérheti. Az viszont egészen bizonyos, hogy a környezeti viszonyok változásával, a globális felmelegedés folytatódásával ez a térség különösen sérülékennyé válhat.

A kutatók szerint a hőt a felső kéreg szokatlanul radioaktív kőzetei, valamint geotermikus folyamatok generálhatják.

Forrás: IFL Science