Tudja-e, hogy melyik a földkerekség legrövidebb folyója?

Roe folyó
A Roe olyan jelentéktelen volt, hogy 1987-ig nem is volt hivatalosan bejegyzett földrajzi neve
Vágólapra másolva!
A földkerekség folyamfejedelmeit, a Nílust vagy az Amazonast valószínű mindenki jó ismeri. Ezekhez képest talán a kevéssé ismert folyóvizek közé tartozik a negatív rekorder, a Föld legrövidebb folyója, amelyen aligha kellene hetekig csónakázni ahhoz, hogy elérjük a torkolatvidéket. A Guinness hivatalos minősítése szerint ugyanis a legrövidebb folyó mindössze 61 méter hosszú.
Vágólapra másolva!

Óriások vetélkedője

A Föld felszínének kereken 71 százalékát borítja víz. Ebből értelemszerűen a világtenger rendelkezik a legnagyobb részesedéssel, hozzávetőleg 69 százalékkal.

A fennmaradó kettő százalékon osztozik az összes többi olyan felszíni víztömeg, amely nem alkotja a világóceán részét,

tehát az összes tó, és folyóvíz.

A világtenger a Föld felszínének 71 százalékát elborító víztömegből 69 százalék részesedéssel rendelkezik Forrás: Pinterest

A folyók közül – amelyek nagyon fontos szerepet játszanak a Föld vízháztartásában – a legnagyobbakat általában mindenki jól ismeri.

A földkerekség leghosszabb folyamának címével az afrikai kontinens büszkélkedhet,

6 656 kilométeres teljes hosszával a Nílus birtokolja az elsőséget.

A Nílus egyik szakasza Szudánban. A Nílus nemcsak Afrika, hanem a Föld leghosszabb folyama Forrás: Pabeschitz Virág

Nem sokkal marad le mögötte az ezüstérmes sem, az Amazonas, amely Dél-Amerika leghosszabb folyama.

Az Ecuadorban eredő, hatalmas vízgyűjtőterülettel rendelkező folyam kereken 6 400 kilométert kanyarog, mielőtt beleömlik az Atlanti-óceánba.

A dél-amerikai Amazonas a második helyezett Forrás: 123rf

A kontinentális folyamhosszúsági versenyben Ázsia a bronzérmes, a Jangce (Csang-csian) 6 342 kilométer megtétele után éri el a pacifikus térség egyik melléktengerét, a Kelet-kínai-tengert.

A Jangce első kanyarulata Forrás: Wikimedia Commons

( Ázsia a világ első tíz leghosszabb folyama közül a Jangce mellett még további négy, 4000 kilométernél hosszabb folyóóriást mondhat magáénak.)

Európa második leghosszabb folyama a Duna meg sem közelíti a tíz leghosszabb folyó toplistáját Forrás: MTI/Sóki Tamás

Csak érdekességként, a számunkra legkedvesebb,

a Duna, amely hosszúságát tekintve a Volga után Európában a másodiknak számít,

a maga 2850 kilométeres teljes hosszával csaknem 1400 kilométerrel rövidebb, mint a tízes lista utolsó tagja, a kanadai Mackenzie folyam.

És akkor lássuk a törpék közül is a legkisebbet!

Ha már Észak-Amerikában járunk: annak ellenére, hogy a Föld leghosszabb folyóinak tízes listáján a jenkik és a prémvadászok földje csak az utolsó két helyet tudhatja magáénak (a 4 320 kilométer hosszú Missouri a kilencedik, a Mackenzie pedig 4 216 kilométerrel a tízedik helyezett),

ám az Amerikai Egyesült Államok büszkélkedhet a Föld legrövidebb folyójának címével.

A leghosszabb észak-amerikai folyó, a Missouri Forrás: Wikimedia Commons

A Montana állam területén csordogáló Roe folyó alig 61 métert csobog, mielőtt egyesülne nagy testvérével, a Missourival, amelybe beleömlik.

A Roe legmélyebb része maga a „torkolatvidék", ahol a folyómeder mélysége 1,8 és 2,4 méter között ingadozik.

A folyó a montanai Cascade megyeszékhelye, Great Falls közelében, a Giant Springs-ből ered.

A legkisebb, a Roe, Great Falls-nál ered Forrás: Wikimedia Commons

Magának az aprócska folyónak a rangos Guinness Rekordok Könyvébe történt belekerülése is érdekes história. A helyieken kívül sehol sem jegyzett és senki által sem ismert mini folyót a Great Falls-i Abraham Lincolnról elnevezett általános iskola ötödéves tanulója,

Susie Nardlinger indította el a világhír útján.

Az ügybuzgó diák 1987-ben indította el az iskolán belüli mozgalmat, hogy a folyócskát vetessék fel a rekordok könyvébe.

A 61 méter hosszú Roe folyó "torkolatvidéke", ahol beleömlik a Missouriba Forrás: Wikimedia Commons

A mozgalom gyorsan kinőtt az iskola falai közül, és elnyerte a büszke helyi lokálpatrióták lelkes támogatását is.

Amerikában egyébként nagy hagyományai vannak az ehhez hasonló akcióknak.

Így például az alig 300 lakosú kaliforniai Bakerfield polgárai is szomjazták a világhírt, ezért elhatározták, hogy az aprócska település határában - a Nevadába vezető forgalmas főút mentén – felállítják a világ legnagyobb hőmérőjét. Mertek nagyot álmodni, meg is tették, és ezzel Bakerfield bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe.

Iskolai projektre felfuttatott vízelvezető árok

Térjünk vissza azonban a Roe folyóhoz. A Guinness nevezéshez önmagában nem volt elegendő a 61 méteres hossz, nevet is kellett adni a mini folyónak. Susie Nardlinger kezdeményezéséig ugyanis - jelentéktelensége miatt - még csak hivatalos elnevezéssel sem rendelkezett a törpefolyó, de e nélkül nem lehetett benyújtani a Guinnesshez a nevezést.

A Roe folyó partján álló tábla büszkén hirdeti, hogy ez a földkerekség legrövidebb folyója Forrás: US Route 89

A diákoknak ezért először kérelmet kellett előterjeszteniük az Egyesült Államok Földrajzi Nevezéktani Hivatalához, hogy vegye hivatalosan is jegyzékbe a tanulók által kieszelt Roe nevet. Miután ez megtörtént, 1988-ban a Lincoln Általános Iskola diákjai benyújtották a Guinnesshez a Roe, mint a világ legkisebb folyójának világrekord elismerési kérelmét.

A Roe olyan jelentéktelen volt, hogy 1987-ig nem is volt hivatalosan bejegyzett földrajzi neve Forrás: Wikimedia Commons

Korábban az oregoni D-folyó viselete a földkerekség legrövidebb folyójának büszke címét, 130 méterrel. Amikor 1989-ben a Guinness bejegyezte a Roe folyó világrekordját, és ezzel a D-folyó elvesztette korábbi elsőbbségét,

az oregoni Lincoln City ugyancsak harcias lokálpatriótái ellenoffenzívát indítottak a Roe trónfosztásáért.

A nagy rivális, az oregoni D-folyó Forrás: Paul Noll

Kérelmüket azzal indokolták, hogy a D-folyó valós hossza kisebb 130 méternél,

amely egy téves, a dagály tetőzésekor mért adat, ugyanis kedvenc folyójuk mindössze 37 méter hosszú.

Lincoln City Kereskedelmi Kamarája egészen addig ment a Great Falls-i ugyancsak vérmes lokálpatriótákkal folytatott szócsatában, hogy a Roe-t „ iskolai projektre felfuttatott vízelvezető ároknak" aposztrofálta.

Lincoln City lokálpatriótái nem vettek tudomást a Guinness trónfosztásáról, és a D-folyó partján álló tábla még mindig azt hirdeti, hogy ez a földkerekség legrövidebb folyója Forrás: Wikimedia Commons

A Guinness sohasem döntötte el a két amerikai település között kialakult parázs vitát, ám tény, hogy 1989 után a Guinness Világrekordok Könyvében megszüntette ezt a kategóriát.