Új-Zéland északi, csendes-óceáni partvidékén, a White-sziget vizein merült egy csoport légzőkészülékes búvár, amikor váratlanul hatalmas, csőszerű, szellemfehér színű furcsa élőlényre lettek figyelmesek. A különleges találkozóról a Live Science tudományos portál számolt be.

A búvárok felé kígyózott a hatalmas, szellemfehér kreatúra

Megdöbbentette a búvárokat az a bizarr, hosszú, ezüstös fehér színű szalagszerű élőlény, amellyel Új-Zéland északi partjai közelében találkoztak.

Hatalmas féregre emlékeztet a furcsa képződményForrás: PICS BY STEVE HATHAWAY / CATERS NEWS/Pics By Steve Hathaway / Caters

A furcsa kreatúráról készített fotókon a lény úgy mutat, mint egy óriási tollboa.

Mint kiderült, a hatalmas, nyolc méter hosszú teremtmény valójában nem egyetlen élőlény,

hanem apró zsákállatok tömegéből felépült sodródó telep. „Mindig is szerettem volna látni egyet" - nyilatkozta Steve Hathaway, víz alatti videós, a búvárcsoport egyik tagja.

A 8 méter hosszú hullámzó mozgással sodródó csőszerű kolónia lassan a búvárok irányába úszottForrás: PICS BY STEVE HATHAWAY / CATERS NEWS/Pics By Steve Hathaway / Caters

Hathaway elmesélte, hogy a barátjával és merülőtársával, Andrew Buttle-val éppen víz alatti felvételeket készítettek a White-sziget közelében, amikor észrevették a furcsa képződményt.

A kígyózva sodródó kreatúra a búvárok alatt, a tengeraljzat közelében úszott,

majd amikor Steve Hathaway ráirányította a kameráját – feltehetően a kameratokra szerelt fényforrás hatására -, feléjük kezdett el mozogni.

A Pyrosoma nemzetségbeli zsákállatok kolóniája kísérteties látványt nyújt a tenger mélyénForrás: Living Oceans Foundation

A szerencsés randevú a múlt hónap végén, október 25-én jött létre a csak rendkívül ritkán megpillantható úszó zsákállat-kolóniával.

Az "örök élet" titkát hordozza a kolónia

Az óriási telepet valójában az apró fehér rúdra emlékeztető zsákállategyedek tömege alkotta, amelyek egyszerű kinézetük ellenére, primitív gerincvelővel rendelkező élőlények. A zsákállatok, vagy előgerinchúrosok (Urochordata) altörzsébe tartozó tengeri élőlények őseiből alakultak ki a törzsfejlődés során az első valódi gerincesek (Vertebrata).

Helyhez kötötten élő vörös zsákállatok (Halocynthia papillosa). Vajon ki gondolná, hogy egészen közeli rokonaink a törzsfán?Forrás: Wikimedia Commons

A zsákállattelep egyedei klónozással reprodukálják magukat,

azaz a telepen belül mindegyik egyed genetikailag azonos egymással. Ha azonban két telep találkozik az óceánban, képesek a szexuális reprodukcióra is.

Meglehetősen bizarr látványt nyújt egy-egy kolóniaForrás: Australian Geographic

A tengerbiológusok szerint egy-egy kolónia – elméletben – akár „örökké" is élhetne,

mert a telepen belül elpusztuló egyedeket folyamatosan követik a klónozott utódok.

A telep egyedei klónozással reprodukálják magukatForrás: Central Florida Aquarium Society

A zsákállatok a tengeri plankton részeként vagy szabadon sodródó, vagy pedig a benthosz lakóiként szesszilis, azaz helyhez kötött életmódot folytatnak.

A nem szesszilis formák a plankton részeiForrás: Wikimedia Commons

A szesszilis életmódot folytató csoportok a tengeraljzat szilárd tárgyain, többnyire a sziklákon, az elpusztult koralltömbökön,

vagy hajóroncsokon telepednek meg.

A zsákállatok altörzsén belül rendszertanilag négy osztályt különböztetnek meg a tengerbiológusok.

Nem is olyan ártalmatlan, mint gondolhatnánk

A szabadon lebegő életmódot folytató formák közül egyes fajok időnként hatalmas tömegben lepik el a mélyebb vizeket, fontos táplálékul szolgálva a bálnák számára.

Közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus). A bálnák számára néhány planktonikus zsákállatfaj fontos táplálékot jelentForrás: Salish Sea Marine Sanctuary

A kiterjedt planktonikus telepeket alkotó Pyrosoma nemzetséghez tartozó fajok közül a Pyrosoma spinorum számít a leggyakoribbnak, amelynek egyedei időnként fenséges biolumineszcens fényt bocsátanak ki magukból.

Világító zsákállat-kolóniaForrás: Coral Triangle Adventures/
Coral Triangle Adventures

A telepek leginkább egy hatalmas, üreges csőre emlékeztetnek, amelyek hossza elérheti akár a 18 métert is. Egy-egy méretes telep középső ürege pedig elég széles ahhoz, hogy azon át tudjon úszni egy légzőkészülékes búvár.

A legnagyobbak hossza akár a 18 métert is elérhetiForrás:Spotmydive

Egy ilyesfajta mutatvánnyal azonban nem nagyon érdemes megpróbálkozni, mert a telep körbehajolva képes bezárni és ezzel halálra ítélni a csőbe elővigyázatlanul beúszó élőlényeket.

Megtermett kérgesteknős (Dermochelys coriacea)  jóízűen lakmározik egy telepes zsákállat-kolóniábólForrás: Boredom Therapy

2013-ban találtak egy olyan telepet, amelynek üregében megfulladt pingvinre bukkantak. Noha a telep tapintásra olyan selymesnek tűnik mint egy valódi tollboa, valójában gumiszerűen tömör és masszív képződmény.