Az autópályák közelében, zajosabb környezetben élő békák sokkal jobban tűrik a zajt és a stresszes helyzeteket, mint a nyugodtabb tavakban élő társaik, állapította meg egy új tanulmány, amely a Royal Society folyóiratban jelent meg.

A zaj számos negatív következménnyel jár

A kétéltűek kitűnően tudnak alkalmazkodni a túlélés érdekében. Ezt bizonyítja az a most publikált kutatási eredmény is, amelyben a békákat csendesebb és zajosabb környezetben egyaránt tesztelték. Amikor az addig csendes tavakban élő állatokat egy kísérlet során áttelepítették egy autópálya közelébe, azok meglepő változáson mentek keresztül. A korábbi eredmények már rámutattak, hogy a fokozott zajterhelés jelentősen emeli a békák stressz szintjét és lassítja a antimikrobiális peptidek termelődését, amely fontos védekező mechanizmus a kórokozók ellen.

Egyre több békát látni a forgalmasabb utak közelébenForrás: pexels.com

A kétéltűek azonban hamarosan úgynevezett „tompított stresszválaszokat" mutattak, és a közlekedésből fakadó zajokra egy idő után immunisak lettek.
A forgalmi zajoktól mentes természeti élőhelyek mára szinte teljesen eltűntek" – mondta Jennifer Tennessen, a Western Washington Egyetem kutatói munkatársa, a tanulmány szerzője. – „A zajnak azonban számos negatív következménye van a vadon élő állatokra nézve: többek között akadályozzák közöttük a megfelelő kommunikációt és gátolják az élelemszerzést is."
Hozzátette, hogy a békák különösen veszélyeztetettek, mert a hangokra támaszkodva találnak társakat és ennek segítségével szaporodnak.

Kezelték a stresszes helyzetet

A kutatók azt találták, hogy a csendesebb tavakból származó békák stresszhormon kortikoszteron szintjét a forgalom zaja tovább fokozta. A zajkibocsátás emellett befolyásolta az immunrendszer működését és növelte az egyik fehérvérsejt csoport, az úgynevezett monociták számát, miközben megakadályozva az antimikrobiális peptidek termelését.
Az antimikrobiális peptidek komponensei segítenek kialakítani a békák védekezőképességét a kórokozókkal szemben" – mondta Louise Rollins-Smith, a Vanderbilt Orvostudományi Egyetem patológia, mikrobiológia és immunológia professzora. – „Ez már csak azért sem elhanyagolható szempont, mert gyakran pont a baktériumok és gombák a felelősek a kétéltűek pusztulásáért."

Egyre jobban alkalmazkodnakForrás: pexels.com

Tracy Langkilde, a Penn State professzora hozzátette, hogy a stresszért felelős hormonszint emelkedése hosszú távon negatív immunválaszhoz vezethet. Ám a zajos környékről begyűjtött békáknál a kutatók nem tapasztalták ezt a jelenséget, amiből arra következtettek, hogy az állatok kezelni tudják a stresszes helyzetet.

Kitűnően alkalmazkodnak az új helyzethez

Azt nem tudjuk pontosan, hogy a zajszennyezett környezetből származó békák hogyan szabályozzák a stresszre adott válaszaikat" – mondta Langkilde. – „Ám a csökkentett stresszválasznak az előnyök mellett számos negatív hatása is lehet, például a ragadozókkal szembeni reakciók esetében."
A kutatók a jövőben a békák zajhoz való alkalmazkodásának mechanizmusát szeretnék meghatározni. Jelenleg úgy látják, hogy ez a kitűnő alkalmazkodóképesség mintegy 15-35 generáción keresztül alakulhatott ki, és ma már az állatok viszonylag viszonylag gyorsan képesek reagálni az új fenyegetésekre.