Több ezer veszélyeztetett hal pusztult el egy hídépítés miatt Kínában

kínai tokhal
Kínai tokhal
Vágólapra másolva!
Leállították egy híd építési munkálatait a kínai Hopej tartományban, mert az építkezés területe átterjedt egy természetvédelmi területre, aminek következtében mintegy 6000, kritikusan veszélyeztetett kínai tokhal pusztult el - írta a Chian Daily kínai angol nyelvű lap pénteken a mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Építkezés tizedelte meg a veszélyeztetett halakat

A halakat egy vízi farmon szaporították Csingcsou városában, elhullásuk okát az építkezés kreálta zajoknak, rázkódásoknak és a vízforrás megváltozásának tulajdonítják.

A kínai tokhalt a kihalás fenyegeti

a környezetszennyezés, a túlhalászás és a Jangce folyón épített óriási vízerőművek miatt.

Kínai tokhal Forrás: Wikimedia Commons/Getty Images

A kínai szakértők 2014-ben kongatták meg a harangot amiatt, hogy megfigyelésük szerint a Jangcéban ívó tokhal vadonban élő példányai abban az évben egyáltalán nem szaporodtak.

Az építkezések miatt más állatok is pusztulnak

A nagyszabású infrastruktúra-fejlesztések a Jangce folyón más állatok állományát is megtizedelte, például a rücskösfarkú disznódelfinekét. A folyó őshonos delfinfaja, a

kínai folyami delfin pedig nagy valószínűséggel kihalt.

beiji, kínai folyami delfin, Forrás: AFP/Peter Parks

A kínai őshonos állatfajok közül 1085 van a veszélyetetett fajok globális listáján.

Kínai nem-kormányzati szervezetek egy tavalyi jelentése szerint 2000 és 2015 között 738 védett faj állománya csökkent, és csak 102 állatfaj állományában volt tapasztalható javuló tendencia e periódus alatt.

(Forrás: MTI)