A kisebb, nem regisztrált gleccserek is jelentősen hozzájárultak a tengerszint emelkedéséhez a 20. században: hatásukra 5 centiméterrel lett magasabb a vízszint - derült ki osztrák kutatók tanulmányából.

A Brémai és az Innsbrucki Egyetem tudósai a Nature tudományos lapban mutatták be eredményeiket. Az elmúlt évszázadban a tengerszint globálisan 20 centiméterrel emelkedett. Az emelkedés háromnegyedéért felelős okok ismertek: a növekvő globális hőmérséklet miatt nőtt a melegedő vizek térfogata, illetve olvadni kezdtek a gleccserek és a jégtakarók. Ráadásul a mezőgazdaságból és iparból egyre több talajvíz került az óceánokba.

Az emelkedés "maradék negyedére", vagyis öt centiméterre azonban a tudósok nem találtak magyarázatot. Ben Marzeion, a Brémai Egyetem Geográfiai Intézetének kutatója és David Parkes, az Innsbrucki Egyetem szakértője szolgált magyarázattal. "Erőteljes jelek utalnak arra, hogy a globális gleccserjegyzék nem teljes" - mondta Marzeion. A kutató a jelenséget "a glaciológia sötét anyagának" nevezte.

Forrás: AFP

Az osztrák tudósok a Randolph gleccserjegyzékre utaltak, amely tartalmazza a Föld összes gleccserére vonatkozó adatokat, és a kutatások fontos alapja. Több mint 200 ezer gleccserről szolgál információval - mondta Marzeion. A szakértő szerint azonban problémát jelent a kis gleccserek megtalálása és azonosítása csupán a távoli területek adatai alapján. A statisztikák arra utalnak, hogy léteznek ezek a gleccserek, csak nem tudni, hol vannak" - fejtette ki Marzeion. Hozzátette: léteznek kisebb gleccserek, amelyeket teljesen hó vagy kavics és törmelék borít, ezek esetében nem lehet látni a jeget. Az árnyékos mélyedésekben lévő gleccsereket is nehéz észrevenni, főleg, ha a szomszédos, nagyobb fényű és méretesebb jégtömegek túlragyogják őket. Ráadásul bizonyos gleccserek eltűntek a 20. század folyamán, így már nem is szerepelnek a jegyzékben. Az elmúlt 100 évben azonban jelentősen hozzájárultak a vízszintemelkedéshez.

Ezek az ismeretlen gleccserek ma már olyan kicsik, hogy a jövőben összességében nem több, mint 0,2-0,3 centiméterrel járulnak majd hozzá a tengerszint emelkedéséhez" - mondta Parkes. Ez jelenleg jelentéktelennek számít az ismert gleccserek hozzájárulásához képest, amelyek ha teljesen elolvadnak, 40-50 centiméterrel növelik meg a tengerek és óceánok szintjét. Parkes statisztikai módszert fejlesztett ki, hogy megbecsülje ezen ismeretlen gleccserek múltbéli változását. Ezáltal magyarázatot adhat az eddig titokzatos öt centiméteres tengerszint-emelkedésre.

(MTI/APA)