Több mint 3000 éves szarkofágokat találtak egy sírban Luxorban

TOPSHOTS Horizontal ARCHAEOLOGY AND HISTORY HISTORY EGYPTOLOGY, Luxor, szarkofág
This picture taken on November 24, 2018 shows an Egyptian worker standing next to an opened intact sarcophagus containing a well-preserved mummy of a woman named "Thuya" wrapped in linen, discovered by a French mission at the site of Tomb TT33 which dates to the 18th dynasty (16th-13th century BC) at the site of Tomb TT33 at Al-Assasif necropolis on the west bank of the Nile north of the southern Egyptian city of Luxor. - Located between the royal tombs at the Valley of the Queens and the Valley of the Kings, the Al-Assasif necropolis is the burial site of nobles and senior officials close to the pharaohs. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)
Vágólapra másolva!
A középső dinasztia korából (Kr.e. 2137-1781) származó sírt és két igen jó állapotban fennmaradt szarkofágot tártak fel francia és egyiptomi régészek a dél-egyiptomi Luxorban, ahol szombaton be is mutatták a páratlan leleteket.
Vágólapra másolva!

A Nílus nyugati partján álló al-Aszásszif nekropoliszban bukkant rá november elején a francia régészek vezette csoport a több mint 3000 éves koporsókra.

- mondta Haled Ahmed Al-Anani régészeti miniszter, amikor felnyitották az egyik koporsót.

Forrás: AFP/Khaled Desouki

A 18. dinasztia idején, a Kr.e. 13 században uralkodtak olyan világhírű fáraók, mint Tutanhamon vagy II. Ramszesz. Az el-Aszásszif temetkezési helyen a fáraók magas rangú hivatalnokait temették el.

Ez volt az első alkalom, hogy egyiptomi régészek engedélyezték az országban akkreditált tudósítóknak, hogy részt vegyenek egy szarkofág felnyitásán.

Forrás: AFP/Khaled Desouki

A feltárásokat vezető Musztafa Vaziri, az egyiptomi legfelső régészeti tanács vezetője elmondta, hogy mintegy 300 köbméternyi föld eltávolítása után találtak rá a sírra, amelyről kiderült, hogy

a Mut-templomban lévő mumifikációs szentély egyik illetékesének nyughelye.

A sír falain csodálatos színes életképek láthatók, amelyek az halott családjának tagjait ábrázolják.

Forrás: AFP/Khaled Desouki

Találtak még a szakemberek két fából készült szobrot, mintegy ezer darab fából faragott usébti szolgaszobrot, kőedényeket, és öt színes maszkot is.