Leszállt a Marsra InSight-űrszonda

InSight űrszonda, Mars, landolás
In this frame grab taken from NASA TV on November 26, 2018, debris is seen on the lens in the first image from NASA's InSight lander after it touched down on the surface of Mars. - NASA's USD 993 million Mars InSight lander has successfully touched down on the Red Planet to listen for quakes and study how rocky planets formed, the US space agency said. (Photo by HO / NASA TV / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA/ NASA TV- NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A robotgeológus űrszondát májusban lőtték fel, és ma, közép-európai idő szerint hétfő 20 óra 54 perckor landolt a vörös bolygón. 
Vágólapra másolva!

Az InSight az első űrszonda, amely a Curiosity 2012-es óta leszállt a Marsra. A robotgeológus űrszonda két évre tervezett missziója alatt

a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét.

A NASA felvétele a InSight-űrszondáról Forrás: AFP/Ho

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

Az Insight a Phoenix és a Viking marsjárók mintájára épült

háromlábú leszállóegység, de nem közlekedik, hanem stabilan egy helyben áll.


"Egy jó landolási hely kiválasztása a Marson olyan, mint egy jó otthon kiválasztása, az elhelyezkedésen van a hangsúly" - közölte korábban Tom Hoffman, az Insight Project menedzsere a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratóriumában.

- tette hozzá.

A Mars-szondájának méretarányos modellje Forrás: MTI/EPA/Eugene Garcia

A landolási helynek világos helyszínnek kell lennie, és elég melegnek ahhoz, hogy a napelemek működése biztosított legyen. Ezért összpontosítottak az egyenlítő környékére, és választották ki a 130 kilométer hosszú és 27 kilométer széles ellipszis alakú térséget a síkság nyugati szélén - magyarázta Hoffman.

Ez a hely mintegy 600 kilométerre van a NASA Curiosity marsjárójának 2012-es landolási helyétől.

A landolás után néhány perccel megérkezett az űrközpontba az első fotó a vörös bolygón álló és működő űrszondáról.

Az InSightot két mini műhold kíséri, amelyeken keresztül kommunikálni lehet az űrszondával. Egy 2008-as animációs film két szereplője alapján a Wall-E és Eve nevet kapták a műszerek.