A modern ember idejében is élt még a szibériai "unikornis", egy kihalt orrszarvú faj, amely legalább 39 ezer évvel ezelőtt is létezett, azaz jóval tovább, mint ahogy azt eddig vélték.

Túl válogatós volt, ez okozhatta a vesztét

A szibériai unikornis igen hosszú tülköt viselt az orrán. Új bizonyítékok szerint a megtermett állat valószínűleg azért halt ki, mert túl válogatós volt táplálkozásában - olvasható a BBC hírportálján.

A szibériai unikornis, az Elasmotherium sibericum múzeumi rekonsrukciójaForrás: Ancient Origins

A tudósok szerint ha sikerül többet megtudni az Elasmotherium sibericum orrszarvúféle kihalásának pontos okairól, az elősegítheti a Földön még élő rinocéroszok megmentését is.

Napjainkra mindössze öt, ráadásul súlyosan veszélyeztetett faj maradt csak fenn e nagy múltú prehisztorikus állatcsoport túlélőjekéntForrás: Yahoo! Sports

Az orrszarvúkat jelenleg a kihalás veszélye fenyegeti,

mivel élőhelyükre különösen érzékenyek - mondta Adrian Lister, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Négy tonnát nyomott, és különleges tülköt viselt

"Bármilyen változás következik be a környezetükben, az veszélyt jelent számukra. És természetesen azt megtanultuk a fosszíliákból, hogy ha egy faj egyszer eltűnik, akkor ennyi, akkor az örökre eltűnt" - fogalmazott a szakértő.

Rendkívül bizarr látványt nyújtott a hatalmas szibériai unikornisForrás: Reddit

A becslések szerint a négy tonnát nyomó, fején különleges tülköt viselő állat

egészen 39 ezer évvel ezelőttig, még a modern emberrel egy időben élt a Földön.

Az ember valósággal eltörpülhetett a hatalmas monstrum mellettForrás: YouTube

Eddig úgy vélték, az Elasmotherium sibericum mintegy 200-100 ezer éve kihalt.

Az Elasmotherium sibericum fosszilis csontvázaForrás: BBC.com

Huszonhárom példány maradványainak radiokarbonos kormeghatározása alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak,

hogy a jégkorszaki óriás még 39 ezer évvel ezelőtt is létezett Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

 

Az Elasmotherium sibiricum, a gyapjas mamut, és az ember méretét összehasonlító grafikaForrás: Ancient Earth

Első alkalommal sikerült kivonni az ősi rinocérosz DNS-ét is, amelyből kiderült, hogy a szibériai unikornis felmenői mintegy 40 millió éve, még az eocén időszak végén váltak el ezelőtt váltak el a rinocéroszok modern csoportjától.

Csak legeltek, és kihaltak

A kutatók megvizsgálták a kihalt faj fogait, és megállapították, hogy erős, száraz füvet legeltek. "Olyanok voltak, mint valami prehisztorikus fűnyíró. Csak legeltek" - nyilatkozta Lister.

A szibériai unikornis túl válógatós volt, és ez is szerepet játszhatott a kihalásábanForrás: Die Welt

A rinocérosz étrendje okozhatta egyébként a kihalását is.

Amikor az utolsó eljegesedés, a Würm-glaciális idején, mintegy a füves területek elkezdtek zsugorodni, a szibériai faj a kihalás szélére sodródott.

A Würm-glaciális végét követő gyors felmelegedés hatására számos pleisztocén nagyemlős eltűnt az élet színpadárólForrás: Origo

Az utolsó nagy eljegesedést követő klímaváltozás, rapid felmelegedés során több száz nagy pleisztocén emlősfaj tűnt el a növényzet átalakulása, és az emberi vadászat miatt.

Súlyos veszélyben van a megmaradt kevés rinocérosz is

Ma már csak öt rinocéroszfaj él a Földön.

A gyapjas mamut kortársa voltForrás: PaleoBlog

Az évtizedek óta folyó orvvadászat és az élőhelyük csökkenése miatt nagyon kevés példány maradt életben a természetvédelmi parkokon és rezervátumokon kívül.

Valódi óriás lehetettForrás: YouTube

 

A keskenyszájú orrszarvúból (Diceros bicornis) jelenleg mintegy 5000-5400 példány létezhet.

 

Indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis)Forrás: Wikimedia Commons

Indiai orrszarvúból (Rhinoceros unicornis) 3500, szumátrai orrszarvúból (Dicerorhinus sumatrensis) mintegy 100, jávai orrszarvúból (Rhinoceros sondaicus) csupán 67 példány, északi szélesszájú orrszarvúból (Ceratotherium simum cottoni) pedig mindössze két nőstény példány él Afrikában.

Szélesszájú vagy fehér orrszarvúForrás: Wikimedia Commons

A fosszilizálódott rinocéroszmaradványok tanulmányozása révén a kutatók többet megtudhatnak a Földön egykor élő prehisztorikus rinocéroszfajok sorsáról, és arról, hogyan alkalmazkodtak a klímaváltozáshoz illetve az emberek által gyakorolt ökológiai nyomáshoz.

(Forrás: MTI/BBC)