Továbbra sem tudják, miért lesznek öngyilkosok a delfinek

delfin, Új-Zéland, delfinpusztulás
Rakiura, 2018. november 26. Az új-zélandi természetvédelmi minisztérium által közreadott kép partra vetődött rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinekről az Új-Zélandhoz tartozó Stewart-szigeten, a Mason-öbölben 2018. november 25-én. A partra vetődött 145 delfin mindegyike elpusztult. MTI/EPA/Új-zélandi természetvédelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
A múlt hétvégén Új-Zéland partjainál több mint 140 delfin vetődött partra. A kutatók sem tudnak rá magyarázatot adni, hogy az állatok miért veszik az irányt újra és újra a partok felé, gyakorlatilag öngyilkosságba hajszolva ezzel magukat. 
Vágólapra másolva!

A délen fekvő Stewart-szigeten

145 gömbölyűfejű delfin sodródott partra a múlt héten,

az állatokra egy turista talált rá. A partra vetődött delfinek fele elpusztult, a többit pedig kénytelenek voltak elaltatni, hiába vigyáztak rájuk éjjel-nappal vadőrök és önkéntesek.

Partra vetődött rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinek az Új-Zélandhoz tartozó Stewart-szigeten Forrás: MTI/EPA/Új-zélandi természetvédelmi minisztérium/-

A megdöbbentő eset után tíz törpe kardszárnyú delfin is partot ért Új-Zélandon, Ninety Mile Beachen. Két állat még a parton elpusztult, a nyolc megmaradt delfin közül viszont csak hatot tudtak visszaengedni a tengerbe. Ez sem ment zökkenőmentesen, pedig 200 önkéntes dolgozott rajta.

A két legnagyobb delfint ugyanis hiába próbálták meg a tenger felé terelni, folyton visszaúsztak a partra, és magukhoz hívták a többieket is.

Így kénytelenek voltak ezt a két példányt is elaltatni, hogy legalább a hat másik állat megmenekülhessen.

Új-Zélandon viszonylag gyakran sodródnak partra tengeri emlősök, nagyjából 85 ilyen incidens van évente, de az esetek többségében csak egy-egy példány vetődik partra. Az okok nem teljesen ismertek, de közrejátszhat egyebek között betegség, tájékozódási problémák, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők.