Kutatók az élelmiszeripar zöldítését sürgetik

2018.11.29. 20:37

Úgy tűnik, hogy az éghajlat és a környezetvédelem szempontjából nem túl jó ötlet a hús és tejtermékek fogyasztása. Egy új tanulmány szerint az állattenyésztési ágazat önmagában az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csaknem a feléért felelős, ezért a kutatók arra ösztönöznek, hogy vizsgáljuk felül a húst és a tejfogyasztásunkat.

A nagymértékű földhasználat is okozhat károkat a bolygónak

Egyre nehezebb feladatnak tűnik, hogy a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokon belül tartsuk a 2015-ös párizsi klímamegállapodás szellemében. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legfrissebb jelentése szerint erre már csak tíz évünk maradt. Egy új kutatás arra is rámutat, hogy a globális felmelegedés egyik lehetséges oka a nagymértékű húsfogyasztásban rejlik, különösen a vörös hús tekintetében. Szakértők szerint a hús ugyanis számos környezeti problémát rejt, írja a ZME Science tudományos portál. A marhahúshoz kapcsolódó ágazat például jóval több vizet igényel, mint más, hasonló tápértéket jelentő alternatíva.

A tejfogyasztást is visszaszorítanákForrás: pexels.com

Az intenzív állattenyésztéshez nagy mennyiségű betakarított takarmány is társul, ez pedig rendkívül nagy mértékű földhasználatot is jelent. Egy friss elemzés szerint a mezőgazdasági területek több mint 80 százalékát állattenyésztéshez kapcsolódva használják, ami az ember által fogyasztott fehérje 37 százalékát jelenti. A kutatók egyértelműen kijelentették, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáért a hús is felelőssé tehető.

Meg kell változtatni az étkezési szokásainkat

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint az állattenyésztés (beleértve a baromfit is) az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mintegy 14,5 százalékát teszi ki. A közelmúltban készült tanulmány emellett rámutat arra is, hogy a húsfogyasztás csökkentése létfontosságú lehet a drasztikus klímaváltozás elkerülése érdekében.

Több növényi fehérje fogyasztása segíthetForrás: pexels.com

A világ tízmilliárdos lakosságának élelmiszerrel történő ellátása hosszútávon csak akkor lehetséges, ha megváltoztatjuk az étkezési szokásainkat és az élelmiszerek előállítási módját" – mutatott rá Johan Rockström, a németországi Potsdami Klímaváltozást Kutató Intézet professzora. – „Kettő választásunk van: az élelmiszeripar zöldítése vagy a bolygó felélése."
Dr. Helen Harwatt, a Harvard Jogi Egyetem állatjogi szakértője is arra a következtetésre jutott, hogy a drasztikus éghajlatváltozás megfékezése érdekében a növényi- és nem az állati fehérjékre kellene a bolygó népességének koncentrálnia a jövőben.

Tovább emelkedik a metánkibocsátás is

A tanulmány szerint a világ állatállományi létszáma ma körülbelül 28 milliárdra tehető, és az iparág az egyik legnagyobb üvegházhatású gázokat kibocsátó ágazat a mentán és a dinitrogén-oxid tekintetében. A kutatók hangsúlyozták, hogy bár a metán élettartama jóval rövidebb a széndioxidhoz képest, mégis mintegy nyolcvanötszer nagyobb globális felmelegedési potenciállal rendelkezik. Ráadásul az állattenyésztésből származó metánkibocsátás 2030-ra várhatóan 60 százalékkal emelkedik.
Tekintettel arra, hogy az állattenyésztési ágazat jelentős mértékben hozzájárul a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához, így ha ezzel szemben inkább a növényi fehérjék fogyasztása emelkedne, az jelentősen hozzájárulhatna a a párizsi hőmérsékleti célok eléréséhez és a felmelegedés rövid távú csökkentéséhez" – mondta Harwatt. – „A globális vezetőknek nagyobb figyelmet kell szentelniük ennek a kérdésnek, főként az ENSZ decemberi, éghajlatváltozásra fókuszáló ülésén Katowicében."
Harwatt publikálta a húsfogyasztás csökkentésére irányuló tervezetét is, amely három kulcspontot tartalmaz. Ezek a csúcsállomány csökkentése, a marha- és sertéshús fogyasztás mérséklése, valamint a megfelelő helyettesítő termékek népszerűsítése és értékesítése.