Nekirontottak az Istent játszó kutatóknak

2018.11.29. 11:48

Mélyen aggasztónak, felelőtlennek nevezték és elítélték a Hongkongban folyó génszerkesztési csúcstalálkozó résztvevői azt a kínai tudományos kutatást, amelynek keretében olyan ikerpár jött világra, akiknek egy génjét genetikai olló használatával eltávolították, hogy ellenállóak legyenek a HIV-vírussal szemben.

Még ha igazolják is a génmódosítás megtörténtét, az eljárás felelőtlen volt, és nem felelt meg a nemzetközi szabályozásoknak– olvasható a tanácskozás szervezőbizottsága által csütörtökön kiadott közleményben, amely Ho Csian-kuj kínai tudós bejelentésének független vizsgálatát is követelte.

A sencseni tudós a hongkongi konferencián jelentette be, hogy megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre, és novemberben megszületett a világ első génszerkesztett ikerpárja. Azt is közölte, hogy újabb pár vár ilyen gyermeket.

Ho Csian-kuj kínai kutató bejelentése óriási vihart kavart az egész világon. Átléptünk egy határt, ahonnan már nincs visszaút?Forrás: MTI/AP/Kin Cseung

Közlése a tudományos világban óriási felháborodást keltett, kínai és külföldi szakemberek egyaránt elítélték a beavatkozást etikai és egészségbiztonsági szempontokból egyaránt.

Ho Csian-kuj a tanácskozáson ugyan megvédte az általa alkalmazott tudományos eljárást, de szerdán közölte, hogy a nemzetközi felháborodás nyomán leállították a tudományos munkát. A professzor csütörtökön lehetőséget kapott újabb felszólalásra, arra, hogy kollégái kérdéseire válaszoljon, de nem jelent meg a tanácskozáson. David Baltimore, a szervezőbizottság Nobel-díjas elnöke közölte: Ho döntött úgy, hogy a továbbiakban nem vesz részt a tanácskozáson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 (MTI/AFP/Reuters)