Titokzatos földrengéshullám söpört végig a Földön

2018.11.29. 14:24

November 11-én rejtélyes szeizmikus esemény rázta meg a bolygót. A világ minden részén érzékelték a műszerek, ám az egyelőre nem derült ki, pontosan mi okozta.

A szakértők azt gyanítják, hogy a világszerte érzékelhető folyamat az indiai-óceáni Mayotte szigethez köthető – írja a Science Alert tudományos portál.

Még sohasem láttam hasonlót – kommentálta az észlelést Göran Ekström, a Columbia Egyetem szeizmológusa a National Geographic magazinnak.

MayotteForrás: Biosphoto/Jean Cassou / Biosphoto/Jean Cassou

Pontosan fél évvel a furcsa szignál előtt már detektáltak a kutatók egy hasonlóan abnormális földrengésrajt nagyjából 50 kilométerre Mayotte partjaitól. Május 10-én, mindenféle előjel nélkül pattant ki a rengés, amit több száz – azóta is tartó – kisebb földmozgás követett. Ezek közül a május 15-i 5,8-as erejű rengés volt a legerősebb, azóta viszont az intenzitása némileg alábbhagyott.

Forrás: BRGM

Habár a földrengésraj elnevezés első hallásra ijesztő, annyira nem tekinthető veszélyesnek. A földmozgások francia szakemberek szerint nem kizárólag a tektonikus lemezek számlájára írhatók, a vulkanikus folyamatok is szerepet játszottak keletkezésükben.

Aztán elérkeztünk november 11-hez, ami alapos fejvakarásra késztetett mindenkit.

A mélység titka

Kevesebb, mint három hete – még a raj idején, ám éppen egy „eseménytelen” periódusban – a tudósok valami egészen különös dolgot regisztráltak: egy szokatlan, hosszú, tompa, „halk” rezgést, ami nem mutatta a földrengések jellegzetes szeizmikus szignálját. Ehelyett egy „atipikus, alacsony frekvenciájú jelet” rögzítettek a műszerek. A hullám 20 percig volt észlelhető, és 17 másodpercenként ismétlődött.

Mivel korábban hasonlót nem tapasztaltak a tudósok, egyelőre hipotézisük sincs, ami magyarázhatná az eseményt. Nagyon óvatosan úgy fogalmaznak, valószínűleg az Indiai-óceán mélyén mozgó hatalmas mennyiségű magma idézhette elő az földmozgást. Ebből pedig az következik, hogy maga a francia fennhatóság alatt álló sziget sem mozdulatlan –GPS-adatok alapján július óta kelet felé 600 milliméterrel, déli irányba pedig 30 milliméterrel mozdult el.

Egy analízis szerint az elmozdulást a közeli magmakamra kiürülése indította el, ennek megerősítéséhez viszont további kutatásokra van szükség.

A kutatók hozzátették, egyelőre megjósolhatatlan, mi fog történni, de a tektonikus és vulkanikus folyamatok „kooperációjának” eredményeként a sziget tovább folytathatja „vándorlását” az óceánon.