A kaliforniai hatóságok letartóztatták egy San Diegó-i műkereskedés tulajdonosát és munkatársát elefántcsont illegális kereskedelme miatt, az akcióban lefoglaltak több mint 300, mintegy 1,5 millió dollár értékű műtárgyat.

A műkereskedésre az után csaptak le a hatóságok, hogy a kaliforniai vadvédelmi szolgálat illetékesei észrevették: elefántcsontból készült műtárgyakat állítottak ki a galériában.

Évente többször kerülnek kézre illegális kereskedőkForrás: commons.wikimedia.org

Titkos akciójukban májusban meg is vásároltak egy elefántcsont szobrot, majd amikor a tulajdonos több hasonlót ajánlott megvételre nekik, házkutatási paranccsal tértek vissza a nyomozók.

A galériában 146 elefántcsontból készült műtárgyat találtak, raktárukban további 192-t. A legtöbb elefántcsontból készült, de találtak vizílófogból készültet is.

Kaliforniában 2016-ban tiltották be az elefántcsont-kereskedelmetForrás: pexels.com

Az elefántcsont-kereskedelem illegális, büntetendő cselekmény, mivel az elefántok és más veszélyeztetett fajok értelmetlen gyilkolását bátorítja" - írta közleményében a városi ügyészség.
Kaliforniában 2016-ban tiltották be az elefántcsont-kereskedelmet. A San Diegóban őrizetbe vettekre egy év börtönbüntetést és a 40 ezer dollárnyi pénzbüntetést szabhatnak ki. Állatvédők szerint évente mintegy 20 ezer elefántot ölnek meg agyaráért.

(MTI)