A Kínában génszerkesztéssel született ikergyermekek ügyével kapcsolatban felmerült súlyos etikai és biztonsági kérdések miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői csoportot állít fel a genetikai kutatások világos szabályozására.

A kínai kormány a múlt héten elrendelte az emberi génszerkesztéssel végzett kutatások leállítását, miután egy kínai tudós bejelentette, hogy közreműködésével olyan ikergyermekek születtek, akiknek genetikai állományába génszerkesztéssel avatkozott be.

A génszerkesztésnek nem szándékos következményei lehetnek, ismeretlen vizekre jutottunk, és ezt komolyan kell venni" - fogalmazott Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója.

Kromoszómák számítógépes grafikával készült képeForrás: AFP/Science Photo Library

Hozzáfűzte: a szervezet szakértői csoportot hoz létre, és a tagországokkal együttműködve a kérdés minden aspektusát - az etikai, biztonsági és társadalmi kérdéseket is - alaposan megvizsgálják.

A tudományos közösség világszerte elítélte Ho Csian-kuj kínai tudós génszerkesztési kísérletét.

Tedros hangsúlyozta, hogy "emberi lényekről van szó, és teljes bizonyosság kell arról, hogy a génszerkesztés nem okozhat károsodást későbbi életükben".

A WHO igazgatója leszögezte, nagyon körültekintően járnak el, a felállított munkacsoport teljes nyitottsággal és áttekinthetőséggel végzi el munkáját.