Injekcióval szállnának szembe az Alzheimer-kórral

2018.12.05. 17:21

Az Alzheimer-kór mára világméretű járvánnyá vált, és a Texas Egyetem kutatói szerint az esetek száma a következő években drámaian emelkedni fog. A szakemberek évtizedek óta törekednek ennek a megakadályozására, akik a betegség kezelésének és megelőzésének hatékony módját keresik. Ezúttal pedig szinte biztosak abban, hogy végre megtalálták azt.

Ígéretes eredményeket mutattak a kísérletek

A Texasi Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központjának kutatócsoportja egy olyan vakcinát fejlesztett ki, amellyel megelőzhető az Alzheimer-kóros esetek kialakulása, miközben hatékonyan csökkenti a betegséggel járó demenciás tüneteket is.

A gyógyszer ezután emberek millióin segíthetForrás: pexels.com

Bár a gyógyszert eddig csak állatkísérletek során tesztelték, de ígéretes eredményeket mutatott. Segítségével a szervezet olyan antitesteket állított elő, amelyek védelmet nyújtottak az egerek, nyulak és majmok agyában lévő, nemkívánatos amiloid (az Alzheimer-kórban jellemző béta-amiloid plakkok, az immunrendszerhez kötődően, a kórokozókkal szembeni védelemben játszanak szerepet) és tau (az agyban található idegsejtek megtámasztása egy tau nevű fehérje megfelelő működésétől függ) fehérjék felhalmozódása ellen. A kutatók eredményeiket az Alzheimer's Research & Therapy című folyóiratban tették közzé.

Emberek millióin segíthetnek

A kutatók azt remélik, hogy a vakcina hamarosan alkalmas lesz a biztonságos emberi kísérletekhez is.
Ha a vakcinával az állatokhoz hasonló sikereket érünk el az embereknél is, akkor szinte azonnal megkezdődhet a forgalmazásuk" – mondta Doris Lambracht-Washington, a Texasi Egyetem neuroterápiás professzora. – „A gyógyszer ezután emberek millióin segíthet és elejét veheti a világszerte súlyos népegészségügyi problémát jelentő demenciának."

A vakcina hatalmas eredményt jelenthet a betegek és családtagjaik számáraForrás: pexels.com

A demencia Európában több mint hétmillió, Magyarországon legalább 160 ezer embert érint.

A közelmúltban publikált tanulmány óriási előrelépést jelenthet az Alzheimer-kór biztonságos és sikeres megelőzése irányába. Ráadásul teszi mindezt anélkül, hogy bármilyen mellékhatást, például agyi gyulladást okozna, amely az egyik fő faktor a depresszió kialakulásában.

Megfékezheti a kórokozókat

Az új vakcina akkor is hatalmas áttörést jelent, ha nem tudja teljes mértékben megfékezni az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszó kórokozókat, de képes a betegség kialakulását és lefolyását egy bizonyos idővel késlelteni.
Ha a betegség kialakulása mondjuk öt évvel késleltethető lenne, az hatalmas eredményt jelenthet a betegek és családtagjaik számára" – tette hozzá a professzor asszony. – „A vakcina természetesen nem fogja megszűntetni teljesen a demencia tüneteit, de akkor is nagy áttörést jelent."

A gyógyszer reményt adhat a jövőben a betegeknekForrás: pexels.com

A demencia gyakori és tipikus időskori megbetegedés, ám ennek ellenére még ma is kissé ismeretlen a tudomány számára. Jelenleg világszerte ötvenmillióra becsülik az előfordulását, de a betegek száma harminc éven belül száz millióra emelkedhet. Az Alzheimer-kór pedig csak egyike a demencia lehetséges okainak. Az új vakcina bár talán kis lépésnek tűnhet, mégis óriási reményt adhat a jövőben a betegek és családtagjaik számára.