Interjú Dr. Radnai Andreával, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnökével

A homeopátia a komplementer gyógymódok közül az egyik legelfogadottabb. Számos beteg számolt be jótékony hatásáról, állításuk szerint ezeknek a szereknek köszönhették gyógyulásukat. Világszerte több országban is bevett szokás, hogy az állami egészségügyben elérhető orvoslás eszközeit, terápiáit kiegészítve a homeopátiás szerek alkalmazását is javasolják az orvosok. Itthon mégis célkeresztben áll ez a gyógymód és a rengeteg hívője mellett számtalan kritikusa is akad. Hogy pontosan mi is az a homeopátia, milyen hatásmechanizmussal dolgozik és mi a jövője, arról Dr. Radnai Andreát, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnökét kérdeztük.

Forrás: Positive By Hinora Group

Mire jó a homeopátia?

A homeopátia a konvencionális, az állami egészségügyben elérhető orvoslás kiegészítő gyógymódja. A homeopátiával foglalkozó orvosok meglévő terápiás eszköztárukat tudják kibővíteni, kiegészíteni a homeopátiás szerekkel. Számos olyan helyzet van, amikor a páciens számára előnyös, ha ezeket a gyógyszereket is beépítik a terápiájába, ilyen lehet például a műtétek előtti szorongás kezelése, de rendkívül jól alkalmazható a műtétek utáni regenerálódás, gyógyulás elősegítésére is. Érdekesség, hogy manapság az Amerikai Egyesült Államokban a plasztikai sebészek is előszeretettel használják a műtétek utáni gyorsabb felépülés reményében. Ezen kívül egyes gyógyszerek mellékhatásai is csökkenthetők a homeopatikumokkal: például bizonyos daganatos terápiában alkalmazott gyógyszerek  ízületi fájdalmakat okozhatnak, a homeopátiás szerekkel ezek a mellékhatások sikeresen csökkenthetők, ami a betegek együttműködését növeli, így nem hagyják abba a daganatellenes kezeléseket. Tény, hogy a konvencionális orvoslás és a homeopátiás terápiák egyidejű alkalmazása sikeres gyógyuláshoz vezethet.

Előfordul természetesen az is, hogy valaki otthon, saját maga alkalmazza a homeopátiás készítményeket. Vegyünk például egy általános, nem túl súlyos megbetegedést, klasszikus náthát, megfázást, apróbb sérüléseket vagy erősebb vizsgadrukkot. Amennyiben egy betegség ismételten ugyanolyan tünetekkel jelentkezik és korábban már hatékonyan kezeltük homeopátiás gyógyszerekkel, akkor a homepátiás kezelés megismételhető, nyugodtan végezhető otthon, homeopata orvos bevonása nélkül. Ez esetben fontos kérdés, hogy a beteg mennyire képes felismerni azt, hogy mikor kell, vagy éppen mikor nem kell orvoshoz fordulnia. Ez nem az orvoson vagy a homeopátiás gyógyszeren múlik, hanem azon, hogy a lakosságnak milyen ismeretei vannak az egyes betegségeket illetően. Egy 2016-os tanulmány a lakosság egészségértési képességeit vizsgálta, és az eredmények azt igazolták, hogy nem sokkal maradunk el az európai átlagtól. Az igazsághoz sajnos az is hozzátartozik, hogy az átlagos európai egészségműveltségi szint nem túl magas.

A homeopátia szó jelentése

A homeopátia elnevezése két ógörög szóból született: a homoios előtag azt jelenti hasonló, míg a patheia jelentése érzékelni. A homeopátia a Magyarországon bevett orvosi gyakorlattól eltérő gyógymód, amelynek lényege „a hasonló hasonlót gyógyít" elv. Nézete szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki.

Milyen betegségeket és mennyire hatásosan lehet gyógyítani ezekkel a szerekkel?

Ahogyan korábban is említettem, a leggyakrabban kiegészítő terápiaként alkalmazzuk a homeopátiás gyógyszereket, illetve olyan helyzetekben, amikor a konvencionális orvosi protokoll várakozást javasol a kezelésben. Történhet ilyen például egy középfül-gyulladás esetén, ahol a protokoll szerint a tünetek fellépésétől számított egy-két napig a gyerekorvos várakozik, és azt figyeli, hogy javul vagy éppen ellenkezően romlik a beteg állapota. Ha romlik, akkor természetesen antibiotikum kúra következik, de amíg ez kiderül, a várakozás alatt a homeopátiát is bevethetjük a gyógyulás érdekében. A homeopátiás készítmények egyébként bármely életkorban alkalmazhatóak, és akár várandósság ideje alatt is szedhetőek, mindenféle megszorítás nélkül.

A legfőbb szabály azonban az: amennyiben konvencionális beavatkozás szükséges, az mindig elsőbbséget élvez a homeopátiás szerekkel szemben.

Számos kutatás bizonyítja a homeopátiás készítmények hatásosságát és azt is kimutatták, hogy amennyiben személyre szabott kezelést kap a beteg, a homeopátiás kezelések másfél-kétszer hatásosabbak a placebónál. Kiválóan szerepeltek a készítmények például gyermekkori hasmenésének kezelésében, allergiás nátha kezelésében és szédülés esetén is, de a legutóbb publikált vizsgálatok szerint a menopauza idején fellépő depresszió gyógyításában is pozitívan teljesítettek.

Fontos tudni azt is, hogy manapság túl sok antibiotikumot fogyasztunk, amelyek káros mellékhatásai és szerepük az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók terjedésében mára jól ismertek. Jó hír, hogy a homeopátiás készítményekkel a nem megfelelően rendelt antibiotikumok felhasználását is csökkenteni lehet. Magyarországon egy gyermek átlagosan évi két doboz antibiotikumot fogyaszt el, főleg felső-légúti fertőzések esetén, amelyek leggyakrabban vírusos eredetűek. Ez nagyon sok. Az Egészségügyi Világszervezet szakértői egyre sürgetőbben figyelmeztetnek arra, hogy a mértéktelen gyógyszerfogyasztást minden országnak korlátoznia kell, és erre az egyik a lehetőség a hagyományos és tradicionális gyógymódok (mint például a homeopátia és fitoterápia) beépítése az orvosi gyakorlatba, mert ezekkel a kiegészítő, bizonyítottan hatásos terápiákkal csökkenthető a feleslegesen felírt gyógyszerek mennyisége.

Pontosan milyen összetevőkkel és milyen hatásmechanizmussal dolgoznak a homeopátiás szerek?

A homeopátia gyógyszerei növényekből, állatokból és ásványokból speciális előállítási módszerrel készülnek. A technológia célja a mellékhatások csökkentése a hatásosság megtartása mellett, ezért az alkalmazott hatóanyag mennyiségét a nanotartomány felé közelítik. Hogy ezek a szerek pontosan milyen mechanizmus alapján működnek, egyelőre kutatások tárgya, de úgy tűnik, hogy a nano-mérettartományhoz van köze. Az, hogy egy gyógyszer működési mechanizmusa ismeretlen, nem egyedülálló a gyógyszeriparban, számos olyan gyógyszer van forgalomban jelenleg is, amelynek nem ismerjük a hatásmechanizmusát. Ilyenek például a csontritkulás kezelésében alkalmazott gyógyszerek, a különböző kemoterápiás szerek, de akadnak ilyenek a hangulatbefolyásoló, úgynevezett pszichotrop szerek között is.

A homeopátiás gyógyszerek kiválasztásakor a hasonlósági elvet alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy olyan gyógyszert adunk a betegnek, ami a betegünk tüneteit idézné elő akkor, ha ezt a szert egészséges embereknek adnánk be. Mondok egy példát: ha a náthánknak olyan tünetei vannak, mint amiket vöröshagyma aprításakor tapasztalunk (könnyezés és maró orrfolyás), akkor a vöröshagymából készült homeopátiás gyógyszert kell alkalmaznunk. Ez a fajta megközelítés egyébként a konvencionális orvoslásban is működik, például a pollenallergia kezelésében alkalmazott pollenekből készült gyógyszerek esetén. De ugyanígy a hiperaktív gyerekeknek sem nyugtatót, sokkal inkább stimulánst adnak az orvosok a tüneteik enyhítésére.

Forrás: Positive By Hinora Group

Hogyan, mi alapján választja ki a szakember, hogy kinek milyen homeopátiás gyógyszert javasol?

A vizsgálat első része a megismerés: a tünetek, a kórelőzmény, az életmód részletes megismerése. A homeopátiával foglalkozó orvos azonban ezeknél is mélyebbre ás: a testi tünetek mellett a mentális tünetekre, sőt, az érzelmekre is kíváncsi. Végigkérdezi a beteget a kislábujjától a feje búbjáig mindenről. Minden betegség más és más. Gondoljunk csak egy egyszerű náthára. Egy homeopátiával foglalkozó orvos megkérdezi milyen orrfolyás kíséri a betegséget, annak milyen az állaga, a színe, a mennyisége és arra is kíváncsi, mikor jelentkezik inkább – reggel vagy épp ellenkezőleg, este. A legegyedibb tünetekre koncentrál, például arra, hogy kimarja-e a váladék a betege orra alatti területet? Hogy vajon mi okozta a tüneteket, a hideg szél esetleg egy alapos elázás? A teljes kép megismeréséhez fontosak az érzelmek is: a beteg közönyös vagy épp ellenkezőleg: felpörög? Ezen tünetek összességét vizsgálva állapítja meg az orvos, hogy milyen készítményt javasol az adott betegségre.

Hol tartja nyilván az Egészségügyi Világszervezet (EVSZ, WHO) a homeopátiás szereket?

A homeopátia az EVSZ besorolása szerint KM, azaz a komplementer medicina körébe tartozó gyógymód. Az EVSZ támogatja a komplementer terápiák, a homeopátia beépítését az országok egészségügyi rendszereibe, megfelelő szabályozással, a kutatások támogatásával. A homeopátia a második legnépszerűbb ilyen gyógymód a világon. 

Homeopátiás gyógyszerek piaca
A homeopátiás gyógyszerek piaci része csupán 0,03% a globális gyógyszerpiacból, az elmúlt években Európában, Észak-Amerikában, Ázsia csendes-óceáni térségében, a Közel-Keleten és Afrikában nőtt leginkább. Ez magyarázható többek között azzal, hogy a konvencionális allopátiás kezelésekkel csak szinten tartható, de nem gyógyítható krónikus betegségek terjedése egyre inkább a tradicionális és komplementer módszerek felé terelték az embereket. Emellett a vásárlóerő is nőtt a fejlődő régiókban. A homeopátiás gyógyszerek megfizethetőnek számítanak még úgy is, hogy sok helyen a homeopátiás kezelés és gyógyszer nem része az egészségbiztosítási rendszernek.

 Milyen a homeopátia megítélése a világban?

Összességében elmondható, hogy világszerte jó megítélésnek örvend a homeopátia. Egy 2017-ben végzett osztrák kutatás például azt mutatta, hogy háromból ketten használtak homeopátiás gyógyszereket az elmúlt évben. Közülük 72 százalék gondolta úgy, hogy ezek a szerek hatásosak és 88 százalék mondta azt, hogy a konvencionális orvoslás eszközeit kiegészítve kell alkalmazni őket. Franciaországban is hasonló eredmények születtek, itt még magasabb volt a használók aránya, 77 százalék, és több mint 40 százalékuk azt állította, hogy több mint tíz éve alkalmazza ezt a gyógymódot rendszeresen. A legtöbb felhasználó Indiában van, itt több, mint 100 millió ember gyógyítását kizárólagosan homeopátiával biztosítják, és a felhasználók köre gyors ütemben nő.

És milyen Magyarországon?

A magyar lakosság is kedveli a homeopátiát: egy 2017-ben, a felnőtt lakosság körében végzett, reprezentatív kutatás szerint a megkérdezettek 44 százaléka találta hasznosnak ezt a gyógymódot, közülük a magasabb iskolai végzettségű nők vélekedtek leginkább pozitívan a szerek hatásosságáról. 22 százalék mondta azt, hogy ő, vagy valamelyik családtagja alkalmazott már homeopátiás szert.

Nemrégiben súlyosan támadták ezeknek a szereknek a hatékonyságát itthon, sok kritikusa van. Mit gondol, miért?

A homeopátiát ért támadásokat valójában semmi nem indokolja, ezeknek a gyógyszereknek a hatásossága több ízben bizonyított. Sajnos kevesen ismerik a legújabb kutatásokat. Tény, hogy nem voltunk eléggé hatékonyak abban, hogy a kollégákkal megismertessük a legújabb eredményeket. Az integratív orvoslás, a konvencionális orvoslás együttműködése a kiegészítő gyógyítással, Magyarországon egyelőre nem nyert elég nagy teret.

Hogy látja a homeopátia jövőjét?

A homeopátia jól illeszkedik a jövő trendjeibe, a jövő ugyanis a személyre szabott orvoslásé, ahova a homeopátia is tartozik. Az is egészen biztos, hogy a jövőben a mesterséges intelligenciának köszönhetően, melyek átveszik az egyszerű rutineseteket, az orvosoknak több ideje lesz majd a betegekkel foglalkozni, azzal, hogy megismerjék az igényeiket, és megfelelően tájékoztassák őket a lehetséges kezelések sokrétűségéről. Felértékelődik az orvos-beteg viszony, az egyedi gyógyulási utak és ezzel egyre elfogadottabbá válik majd a homeopátia is, melynek módszertana ilyen, egyénre szabott.

Szakmai életrajz: Dr. Radnai Andrea

1994-ben végzett Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán, és 2009-ben ugyanitt szakvizsgázott háziorvostanból. A Semmelweis Egyetemen egészségügyi menedzser diplomát, a londoni egyetemen környezetegészségügy epidemiológia és politika mester fokozatot, a Közigazgatási Intézetben közigazgatási szakvizsgát szerzett. Az orvosi diploma megszerzése után népegészségügyet tanított az egyetemen, majd környezet-egészségügyi és népegészségügyi programok kidolgozásában és megvalósításában vett részt az Országos Környezetegészségügyi Intézetben és az Egészségügyi Minisztériumban. Az Országos Tisztiorvosi Hivatalban európai integrációs feladatokat és fejlesztési programok menedzsmentjét látta el. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban allopátiás gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásával és árazásával foglalkozott, később pedig hatósági kapcsolatok és árképzési menedzserként helyezkedett el a gyógyszeriparban. Az elmúlt években egészségügyi szakértőként és tanácsadóként dolgozott epidemiológia, egészséggazdaságtani elemzések, teljesítményértékelés, finanszírozás témákban. 2003-tól képzi magát a természetgyógyászat, a komplementer és alternatív medicina különböző területein. 2007-ben hagyományos kínai orvoslásból tett licenszvizsgát. 2009-ben ismerkedett meg a homeopátiával, 2014-ben vizsgázott a pécsi egyetemen, illetve szerzett ECH diplomát. 2016 májusától a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület elnöke.