A téli időszakban gyorsabban vastagszik az északi-sarkvidéki jég, aminek hatására részben csökken a tengeri jégtakaró zsugorodásának mértéke. A NASA tanulmánya szerint azonban még így is nagyobb mértékben tűnik el, mint a mérések kezdete óta bármikor.

Nem állt helyre a jégtakaró állapota, csak késik az eltűnése

A szakértők kiemelték: a jégtakaró állapota nem áll helyre, csak késik a teljes eltűnése. Az északi-sarkvidéki jégtakaró átlagosan vastagsága kétharmadát veszítette el a mérések 1958-as kezdete óta.

Az arktikus területeken az elmúlt öt évtizedben  rohamossá vált  a jégtakaró zsugorodásaForrás: Stefan Hendricks, Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks, Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks, Alfred-Wegener-Institut

Jelenleg a jégsapka 70 százaléka szezonális jégből áll,

vagyis olyan jégből, amely egy éven belül alakul ki, majd elolvad.

 

Forrás: Aurimages/Philippe ROY / Aurimages/Philippe Roy

A jégtakaró téli fokozottabb növekedése nem tesz túl az olvadás mértékének növekedésén, melyet az elmúlt évtizedekben tapasztaltunk"

- mondta Alek Petty, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa, a tanulmány fő szerzője.

A bűvös szám: 49 centiméter

Amikor az óceán felszínén jég képződik, sok sós, sűrű vizet bocsát ki, növelve a víz keveredését az óceán felsőbb rétegeiben. Ez csökkenti a tenger felszíni vizeinek frissességét és megváltoztatja a szezonális egyensúlyt és a sótartalom eloszlását a felsőbb vizekben.

Északi-sarkvidéki tundra nyáronForrás: Frans-Jan Parmentier

"A helyi mikroorganizmusoknak és ökoszisztémáknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a gyorsan változó körülményekhez" - fejtette ki Petty.

Az északi-sarki jégtakaró zsugorodása egyelőre még feltartózhatatlan folyamatnak tűnikForrás: Wikimedia Commons

A kutatók előrejelzései szerint az évszázad közepén a légkör és a tengervíz hőmérséklet-növekedése nagyobb hatású lesz majd,

mint azok a mechanizmusok, melyek a jég gyorsabb növekedését segítik.

Amikor a tengeri jég 49 centiméternél vékonyabb lesz a tél kezdetén, megtörténik a változás - véli a szakértő.

(Forrás: MTI/NASA)