Keményen és határozottan fogalmazott hétfőn Debra Roberts, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) társelnöke az ENSZ klímacsúcsán. A szervezet legutóbbi jelentésére hivatkozva kijelentette: „Ha meg akarjuk menteni a világot, át kell alakítanunk a gondolkodásunkat". A lengyelországi Katowicéből az Origo újságírója személyesen tudósít.

Gazdasági paradigmaváltásra van szükség

Olyan mértékeket öltött az éghajlatváltozás, hogy az már nem csupán egy félelmetes, extrém időjárási körülményekkel küzdő embereket bemutató katasztrófafilm, hanem kőkemény valóság.
A jelenségek magukért beszélnek: erdőtüzek, rendkívüli meleg, áradások, szárazság, túl sok csapadék" – mutatott rá Paolo Bertoldi, az Európai Bizottság energiahatékonysági vezetője Katowicében, ahol ezúttal a tudomány és gyakorlat került a fókuszba. – „Ma már az 1,5 Celsius-fokos emelkedés kétharmadánál járunk. Az 1850-es évek óta a hőmérséklet egy fokkal emelkedett, ez pedig épp elegendő az extrém időjárási jelenségek gyakoribb megjelenéséhez."

Paolo Bertoldi az ENSZ klímacsúcsánForrás: enb.iisd.org

Nem véletlen, hogy gyors gazdasági paradigmaváltásra van szükség, amelybe a döntéshozóknak is be kell kapcsolódnia.

A jövő generációja már nem láthatja a korallzátonyokat

A klímaváltozás még annál is sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint azt korábban gondolták volna. Ez a legfőbb megállapítása az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentésének, amelyet negyven ország közel száz tudósa állított össze, mintegy hatezer tanulmány elemzése után.

Egyre gyakoribbak lesznek az erdőtüzekForrás: Master Sgt. Christopher Dewitt

A párizsi klímamegállapodásban rögzített másfél Celsius-fokos globális felmelegedési cél környezeti hatásait vizsgálva arra jutottak, hogy ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor világszerte súlyosabbá válhatnak a szárazságok, nőhet a nyomorban élők száma, súlyosbodnak az élelmezési problémák, és számos, part menti területet elönthet a tenger. A kutatók mindezt már 2040-re prognosztizálták, tehát a jövő nemzedéke egyre kisebb eséllyel láthatja majd például a korallzátonyokat, amelyek egy emberöltőn belül szinte teljesen kipusztulnak. Az IPCC jelentése sokkoló adatokat közöl, és felkészíti az emberiséget a drámai következményekre.

Nincsenek már éveink a tervezgetésre

A felmelegedés hosszú távú változásokat idéz elő az éghajlati rendszerben, és a klímaváltozáshoz kapcsolódó kockázatok egyre magasabbak" – hangsúlyozta Debra Roberts, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) társelnöke. – „Nem tehetünk mást, erősíteni kell a globális választ az éghajlatváltozás jelentette fenyegetésre, és megduplázni a fenntartható fejlődés és a szegénység felszámolására irányuló erőfeszítéseket."

Debra Roberts szerint nincs több időnkForrás: horizon-magazine.eu

A jelentés szerint már a másfél fokos felmelegedés is elegendő a drámai következményekhez. Ez azért is fontos információk, mert a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben arról rendelkeztek, hogy a felmelegedést 2 fok alatt tartják.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) friss jelentéseForrás: flckr.com

Ha meg akarjuk menteni a világot, át kell alakítanunk a városainkat, az energiafelhasználásunkat, a tömegközlekedést, a környezetünket és végső soron a a gondolkodásunkat"– hangsúlyozta Katowicében a társelnök. – „Nincsenek újabb éveink arra, hogy tervezgessük a változást: ennek most jött el az ideje."

Visszafordíthatatlan az ökoszisztémára gyakorolt hatás

A klímaváltozás 1,5 Celsius fok alatt tartása az élővilág szempontjából is kulcsfontosságú: az éghajlatváltozás biológiai sokféleségre és az ökoszisztémákra gyakorolt hatásai visszafordíthatatlanok.

A korallzátony ökoszisztémájára a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelentiForrás: en.wikimedia.org

A vizsgált 105 ezer faj több mint a fele veszítheti el élőhelyét, de az invazív fajok elterjedése, valamint az erdőtüzek is hatalmas kockázattal járnak" – mutat rá a jelentés. – „Az óceánok emelkedő hőmérséklete, valamint a természetesen vizek növekvő szennyezettsége drámai hatással lesz a benne élő élővilágra, a halászatra, és így az élelmiszerbiztonságra, amivel közvetetten az emberiségre is."

Megoldási alternatívákat is kínálnak

A jelentés mintegy 54 billió dollárra becsülte a drámai felmelegedés költségeit, de arra is rámutatott, hogy ha a 1,5 fokos felmelegedéssel szemben elérjük a 2 fokos melegedést, akkor ez a számla 69 billió dollárra is emelkedhet.

A klímaváltozás az élelmiszerbiztonságra is hatással leszForrás: commons.wikimedia.org

Milliók egészsége a tét" – fogalmazta meg Debra Roberts. – „A fokozódó éghajlatváltozás súlyos gazdasági, társadalmi és környezeti kárai csupán azonnali, hatékony intézkedésekkel, és átfogó gazdasági szerkezetváltással lehet elkerülhető."

Szembe kell nézni az aszály visszafordíthatatlan hatásaivalForrás: photolib.noaa.gov

Ahhoz, hogy a klímaváltozást 1,5 Celsius fok alatt tartsuk, számos lépést kell tennünk. A jelentés ezek között említi például, hogy a század közepére a megújuló (nap, szél, stb.) forrásból származó energia jelenleg húsz százalékos részesedését 67 százalékra kell növelni. Kiemeli azt is, hogy a 2010-es szinthez képest 45 százalékkal kell csökkenteni 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátását. A globális energiaigények mérséklése, a fogyasztási szokások mélyreható változásai, valamint a bioüzemanyagok elterjesztése mind-mind megoldási alternatívákat kínál.