Koalák végveszélyben

2018.12.11. 19:58

Egy létfontosságú koalapopuláció eltűnését okozhatja az Ausztrália keleti részén fekvő Salamander Bay-t hétfő éjszaka felperzselő erdőtűz - figyelmeztetett kedden egy helyi vadvédelmi szervezet.

Tűzvész pusztított az ausztrál természetvédelmi területen

A Sydneytől 200 kilométerre északra fekvő területen tucatnyi tűzoltóegység dolgozott a 80 hektáron tomboló lángok megfékezésén, hogy megóvják az épületeket és az itt élő vadállatokat.

A koala Ausztrália egyik legismertebb állatfajaForrás: Origo

Az erőfeszítések ellenére azonban a koalák egyik fontos élőhelyének számító Mambo Wetlands természetvédelmi terület nagyjából 16 hektárnyi része a lángok martalékává vált.

Erdőtűz az ausztrál Salamander Bay városában fekvő Mambo Wetlands természetvédelmi területen.Forrás:abc.net.au

Simone Aurino, a Port Stephens Koalas & Wildlife Preservation Society vadvédelmi szervezet egyik munkatársa szerint

a terület a koalák fontos tenyészpopulációjának ad otthont,

és bár az erdőtüzet mostanra sikerült megfékezni, a hosszú távú hatásai még jó ideig pusztítóan fognak hatni a helyi populációra.

Kipusztulhat az egész koala populáció

"Az élőhelyük megváltozott, ezért az állatok elkezdenek mozgolódni" - mutatott rá a szakember.Aurino szerint a koalák felbukkanhatnak az autóutakon, ahol a járművek jelentenek rájuk veszélyt, míg a kertekbe tévedve a kutyák áldozataivá válhatnak. Mint hangsúlyozta: "megvan az esély rá, hogy az egész populáció kipusztul a területen".