Rendkívül magas a Föld mélyének biodiverzitása

2018.12.11. 19:03

A föld mélyében rejtőző bakteriális és más, ismeretlen életformák, más néven a földalatti mikrobiális "sötét anyag" tömege sok százszorosa a felszínen élő teljes emberiség tömegének - állapította meg egy nagyszabású új tanulmány.

Rendkívül magas a Föld mélyének biodiverzitása

A tízéves kutatás eredményeit hétfőn az Amerikai Geofizikai Egyesület éves kongresszusán mutatták be. A tanulmány azt részletezte, hogy a

föld mélyében, extrém nyomásnak és hőmérsékletnek kitéve,

kevés tápanyagot tartalmazó környezetben mennyi és milyen életforma létezik.

Fonalféreg (Poikilolaimus sp.) mikroorganizmusok biofilmje, a dél-afrikai Kopanang arany bányából, 1.4 kilométerre a földfelszín alatt él.Forrás: sciencedaily.com

A mélyben élő bioszféra nagysága 2-2,3 milliárd köbkilométer,

azaz csaknem kétszerese az óceánok térfogatának. Ennek a karbonmasszának a tömege pedig 15-23 milliárd tonna.

Anemóna (tengeri rózsa) több, mint 4.000 méter mélyen a Csendes-óceán Clarion Clipperton zónájában.Forrás:phys.org

A Deep Carbon Observatory (DCO) projekt tudósai tengerfenéken végzett fúrásokból, szárazföldi bányákból és fúrólyukakból vettek mintákat. Megállapították, hogy a Föld felszíne alatt élő baktériumoknak és azok evolúciós rokonai, az archeák (korábbi nevükön ősbaktériumok) és más életformák 70 százalékát nem ismerjük, ezek között sok millió különböző ismeretlen faj van.

A szárazföldben 5, a tengerben 10.5 kilométer mélyen is van élet

A tanulmány szerint a föld alatti élet genetikai diverzitása a felszínen lévő életformákhoz hasonlítható, azt meg is haladja. Az eddig fellelt legmelegebb környezetben élő organizmus például egy olyan egysejtű, mely mélyen a tengerfenék alatt, +121 Celsius fokon él.A szárazföldi kutatás során öt kilométer, az óceánok fenekén pedig a vízfelszíntől 10,5 kilométer mélyen is találtak életet."

Rákok a tengerfenéken a a hidrotermális kürtő körül.Forrás: phys.org

A föld mélyének felfedezése az Amazonas őserdejének felfedezéséhez hasonlít. Mindenhol ott az élet, mindenhol fantasztikus gazdagságban lelhetők fel a váratlan és szokatlan organizmusok" - fogalmazott Mitch Sogin, a massachusettsi Tengerbiológiai Laboratórium munkatársa, a DCO föld mélyében rejlő életet vizsgáló csoportjának társelnöke. A csoportot 34 országból több mint 300 tudós alkotja.

E kutatás segíthet megtudni, van-e élet a Marson

A föld mélyén rejlő élet megismerése új betekintést nyújthat a bolygók lakhatóságáról, segíthet annak megértésében, miért alakult ki az élet a bolygónkon, és hogy vajon van-e még élet a Mars felszíne alatt és más égitesteken - magyarázta Inagaki Fumio, a tengeri és földi tudományokkal és technológiával foglalkozó japán ügynökség tudósa.

(Forrás: MTI)