Ilyen brutális vérrögöt egyetlen orvos sem látott még

2018.12.12. 12:26

A kutatók szerint példa nélküli az a vérrög, amit egy amerikai beteg köhögött ki magából a közelmúltban. Egy héttel az eset után az érintett meghalt, ám későbbi vizsgálatok alapján kiderült, halálát nem a tüdő vérzése okozta.

Akármilyen hihetetlen, a 36 éves páciens egy darabban köhögte ki magából a tüdő főhörgőit és a hörgőinek formáit hűen visszatükröző vérrögöt. Az eset annyira ritka és egyedi, hogy a kezelőorvosok le is közölték annak leírását a New England Journal című szakfolyóiratban.

A páciens az esetet megelőzően vérhígítót kapott, mivel egy fontos műtétet, mesterséges szívpumpa-beültetést végeztek el rajta. Az operációt követően azonban sajnos nem várt komplikációk jelentkeztek: a légutakban vérzés lépett fel, a tüdő jobb felében pedig egy hatalmas vérrög keletkezett, ami intenzív köhögésrohamot követően, egészben került napvilágra.

A kép nemcsak azért megdöbbentő, mert a képződmény egészben jött ki a betegből, hanem azért is, mert hűen ábrázolja légzőszervünk belső struktúráját; a tüdő páros és lebenyes szerv, jobb oldali része három lebenyből épül fel. A kék nyilak mutatják a felső, a fehérek a középső, a feketék az alsó lebenyeket.

Orvoscsoportunk egyetlen tagja sem látott még hasonlót– nyilatkozta az egyik szakember.

Sajnálatos módon az érintett nem sokkal a vérrög felköhögése után elhalálozott, a szakszerű beavatkozás sem tudta megmenteni életét.

Forrás: Forbes