Dollármilliárdokat fordítanak a gyilkos bálnák megmentésére

2018.12.14. 12:05

Vészesen apad a kardszárnyú delfinek száma, az elmúlt három évben megállíthatatlanul csökkenés mutatkozott. Ennek oka, hogy a lazac - amely a fő táplálékuk - kevés, a vizek pedig szennyezettek.

A Csendes-óceán Washington állam és a kanadai Vancouver-sziget közötti vizeiben élő kardszárnyú delfinei mellett emelte fel szavát az Egyesült Államok. Jelenleg csupán 74 gyilkos bálnát tartanak nyilván ebben a térségben. Az 1970-es évek óta nem volt ilyen kevés kardszárnyú arrafelé.

"Herkulesi erőfeszítéseket kell tennünk, hogy megmenthessük ezeket az ikonikus teremtményeket" - fogalmazott a közleményben Jay Inslee, az Egyesült Államok északnyugati államának kormányzója. Hozzátette: "a környezetvédelem minden szintjén és Washington államban mindenütt cselekvésre van szükség".

Gyilkos bálna a sarki éjszakában - a norvégiai Skjervoy mellett fényképeztékForrás: Audun Rikardsen/Siena International Photo Awards

Inslee kormányzó a 2019-2021 közötti költségvetés részleteinek bemutatásakor jelentette be, hogy a leendő büdzsé összeállításakor kiemelt figyelmet fordítottak a gyilkos bálnák védelmére - több mint egymilliárd dollárból. Helyreállítják a lazacok természetes élőhelyeit, megtisztítják a vizeket és a lazacok vonulási útvonalába eső átereszeket, és csökkentik a hajóforgalmat. Betiltják a bálnalesre induló hajótúrákat is, és átállítják a helyi kompokat a csöndesebb üzemelésük érdekében.

Jelentős összegeket terveznek költeni a fókák és oroszlánfókák áttelepítésére vagy állományuk ritkítására, mivel ezek az állatok felfalják a Columbia folyó gátjainál elakadó lazacokat.

A környezet- és állatvédelemre fordítandó összeget a kormányzó új tőkenyereség-adó bevezetésével és a már meglévő üzleti adók emelésével kívánja előteremteni.