2018 legjelentősebb felfedezései, találmányai - 1. rész

Az ESO rendkívül érzékeny GRAVITY nevű műszere újabb bizonyítékkal támasztotta alá a jó ideje felmerült feltételezést, miszerint a Tejútrendszer középpontjában egy szupernagy tömegű fekete lyuk rejtőzik. A legfrissebb megfigyelések a fénysebesség 30%-ával
Az ESO rendkívül érzékeny GRAVITY nevű műszere újabb bizonyítékkal támasztotta alá a jó ideje felmerült feltételezést, miszerint a Tejútrendszer középpontjában egy szupernagy tömegű fekete lyuk rejtőzik. A legfrissebb megfigyelések a fénysebesség 30%-ával mozgó gázcsomókat mutattak ki az eseményhorizont közelében húzódó körpályán. Ez az első alkalom, hogy a soha vissza nem térés fekete lyukat körülvevő határához ilyen közel észlelték anyag jelenlétét. Ez továbbá az eddigi legrészletesebb megfigyelés egy fekete lyuk közvetlen közelében mozgó anyagról
Vágólapra másolva!
Potenciális életjelek és víz a Marson, neutrínók keletkezési helyének meghatározása, az első génszerkesztett gyerekek megszületése és a kiogramm újradefiniálása csak néhány a 2018-ban megszületett eredmények közül.
Vágólapra másolva!

Orvostudomány, genetika

Január: francia kutatók kimutatták, hogy az emberi szervezet „biológiai órája” segíthet legyőzni az akut májelégtelenséget.

Február: amerikai kutatók először hoztak létre működő, vizelettermelésre képes emberi veseszövetet élő szervezetben.

Április: a maláriát gyógyító szer előállítását segítő módszert dolgoztak ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar kutatói.

A maláriaszúnyogot is képesek terméketlenné tenni Forrás: Wikimedia Commons

Május: a vörösvérsejtek felszínén található egyik transzportfehérje új változatára bukkantak az MTA-TTK Enzimológiai Intézet és az Országos Reumatológia és Fizioterápiás Intézet kutatói. A felfedezés a rák és a köszvény kezelésében is hozhat új eredményeket.

Augusztus: az epesav okozta megbetegedések, köztük a heveny hasnyálmirigy-gyulladás, a Barrett-nyelőcső és a vastagbélrák terápiájának új irányait alapozták meg a pécsi egyetem Transzplantációs Medicina Központjában.

Szeptember: ausztrál tudósok felfedezték, hogy az agyban megnövekedett számú immunsejtek meghatározó szerepet játszhatnak a skizofrénia kialakulásában.

Október: az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének, illetve Természettudományi Kutatóközpontjának munkatársai a stresszért és az álmatlanságért felelős idegsejthálózatot fedeztek fel az agyban.

Ideghálózat az agyban Forrás: AFP

November: egy kínai kutató bejelentette a világ első génszerkesztett gyerekeinek megszületését, az ikerpár megtermékenyített petesejtjeit „molekuláris olló” segítségével manipulálta, így azok ellenállóak a HIV-vírussal szemben. A bejelentés óriási felháborodást keltett.

December: bejelentették, hogy a világon először született gyermeke olyan nőnek, akibe halott donor méhét ültették át. Az anya, akinek méhe nem alakult ki, egy 45 évesen elhunyt nő méhét kapta meg, majd a transzplantáció után korábban megtermékenyített és lefagyasztott petesejtjeit ültették be.

A cikk még nem ért véget, kattintson!