Vanuatu egyik kis szigetén élő kisbaba lett az első ember, aki drónnal szállított vakcinát kapott. A csendes-óceáni szigetország nehezen elérhető pontjára az UNICEF küldött oltóanyagot a távirányított eszközzel - számolt be róla a BBC News.

A legelzártabb térségekbe is eljuthat így a segítség

A szállítmányt Erromango szigetén a hegyeken keresztül juttatták el a 40 kilométeres távolságra, ahová máskülönben csak sokórányi utazással lehet elérni. A Vanuatun élő gyermekek 20 százaléka nem jut fontos vakcinákhoz, mivel túl nehéz megközelíteni a lakóhelyüket.

A drón egy hungarocell dobozban szállította a gyógyszert.Forrás: bbc.com

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF a kezdeményezéstől azt reméli, hogy a drónok segítségével a világ ilyen elzárt térségeibe is el lehet majd juttatni a létfontosságú oltóanyagokat.

"Ez a mai rövid drónos repülés nagy előrelépés a globális egészségügyben. Mikor azzal küzd a világ, hogy a gyerekek immunizálásának legnagyobb nehézségét az elérésük okozza, a dróntechnológia fordulópontot jelenthet abban, hogy az utolsó kilométereket áthidaljuk, és minden gyermeket elérjünk" - hangsúlyozta Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója.

Rendszeres lesz Vanuatun a drónos gyógyszerszállítás

Gyógyszert már korábban is küldtek drónnal, de az UNICEF szerint most történt először, hogy egy

ország egy kereskedelmi drónokat üzemeltető céggel szerződött

a nehezen megközelíthető területekre történő vakcinák kiszállítására. Vanuatun egy ausztrál drónos cég nyerte el a megbízást a sikeres pályázata alapján. Az oltóanyaggal a helyi nővér 13 gyermeket és öt várandós kismamát oltott be az egyik faluban.

Ez a baba az első ember, aki drónnal szállított vakcinát kapott.Forrás: bbc.com

A drónok nélkül a Cook-öbölben élő közösséghez csak gyalog vagy csónakon lehetett volna eljutni, ami órákba tellett volna, míg a drón 25 perc alatt odaérkezett a szállítmányával. A gyorsaság azért is fontos, mert bizonyos gyógyszerek csak megfelelő, hideg hőmérsékleten tárolhatók.

Különleges hűtődobozban szállította a vakcinát

"Nagyon nehéz hűtődobozban cipelni a vakcinát a hosszú úton, folyókon, hegyeken átkelve, esőben sziklákon átmászva" - mondta el Miriam Nampil nővér. Hozzátette, hogy ezért egy hónapban ő is csak egyszer jut el a faluba, hogy beoltsa a gyerekeket.A drón is különleges hűtődobozban szállította a vakcinákat.

(Forrás: MTI)