Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

InSight nevű Mars-szonda
La Canada Flintridge, 2018. november 26. A NASA InSight nevű Mars-szondájának méretarányos modellje a NASA Jet Propulsion Laboratóriumában 2018. november 26-án. Ezen a napon a Mars belsejének kutatása céljából május 5-én útjára indított InSight robotgeológus űrszonda mintegy 485 ezer kilométernyi út megtétele után sikeresen landolt a vörös bolygón. MTI/EPA/Eugene Garcia
Vágólapra másolva!
A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az InSight amerikai űrszonda elhelyezte első mérőműszerét a marsi talajon - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.
Vágólapra másolva!

Kiss László csillagász-fizikus a műsorban kiemelte, hogy a marsi vizsgálatok arra a fontos kérdésre adhatnak választ, hogy volt-e élet a Marson.

Egész világegyetemünk, világképünk fontos kérdése, hogy a Föld annyira különleges hely-e, hogy csak itt fejlődhettünk ki, mint gondolkodó lények, vagy az élet bárhol máshol kifejlődik, ahol erre lehetőséget kap - fejtette ki.

Az InSight nevű Mars-szonda méretarányos modellje a NASA Jet Propulsion Laboratóriumában Forrás: MTI/EPA/Eugene Garcia

Emlékeztetett, hogy az űrszonda november 26-ai landolása óta a kutatók azon dolgoznak, hogy a Mars felszínén érzékeny műszereket helyezzenek el.

Egy hosszú robotkar szeizmométert helyez el, amely a marsi tektonikát fogja vizsgálni, ennek egyik segédműszere az a mikrofon is, amely az emberi fül számára is hallható hangokat rögzíti. Emellett egy 5 méter hosszú tüskét fúrnak be a marsi felszín alá, amely a hő terjedését vizsgálja a talajban. Ezek alapján majd mintegy 2 év múlva tudni fogjuk, hogy a Mars múltja milyen lehetett, hiszen ez a jelenlegi belső szerkezetből kikövetkeztethető lesz - közölte.