Magyarországon választják szét a bangladesi sziámi ikreket

sziámi ikrek
In this photo taken on January 4, 2019, Bangladeshi conjoined twin girls Rabeya and Rukaiya look on at Dhaka Medical College Hospital in Dhaka. - The two-year-old twins who are joined at the head flew to Hungary for treatment early January 5, and are expected to be seperated in a series of surgeries to take place in Dhaka after they return, local media reported. (Photo by REHMAN ASAD / AFP)
Vágólapra másolva!
Megérkeztek Budapestre szombaton a fejüknél összenőtt kétéves bangladesi sziámi ikrek, akiknek a szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvos csapata vállalta - tudatta a Semmelweis Egyetem közleményben.
Vágólapra másolva!

A kétéves Rabia és Rukia most azért érkezett Magyarországra, hogy a Semmelweis Egyetem klinikáin elvégezzék a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatokat, a speciális plasztikai sebészeti műtétet és a szövettágítók beültetését.

A három fő szakaszból álló műtétsorozat első részét, a fő agyi szállítóér-hálózat érfalon belüli, ún. endovaszkuláris úton történő kétlépcsős szétválasztását dr. Hudák István idegsebész vezetésével végezte sikerrel az alapítvány háromfős orvoscsapata Bangladesben tavaly februárban és augusztusban. A fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt azért hozza hazánkba a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, hogy a műtétsorozat következő, plasztikai sebészeti részét orvosszakmai szempontból ideálisabb körülmények között, a lehető leghatékonyabb eszközökkel végezzék el.

Rabia és Rukia 2019 január 4-én Forrás: AFP/Rehman Asad

Az alapítvány és a Semmelweis Egyetem hosszas egyeztetés után jutott arra a döntésre, hogy a következő hetekben és hónapokban Rabia és Rukia kivizsgálása és előkészítése az egyetem klinikáin történik meg. Az agy és a koponyacsontok végleges szétválasztását alapos – gyermekgyógyászati, aneszteziológiai, radiológiai és infektológiai – vizsgálatokkal szükséges előkészíteni, majd a bőr és a koponyán kívüli lágyrészek nyújtásához speciális tervezésű plasztikai sebészeti szövettágítókat kell beültetni, melyet az alapítvány plasztikai sebésze, dr. Pataki Gergely végez.

Az egyetem a műtétsorozat második fő részében diagnosztikai eszközparkkal és támogató orvosteammel segíti az alapítvány orvosait. A harmadik szakaszt, az agy és a koponya végleges szétválasztását jelentő „nagyműtétet" dr. Csókay András idegsebész irányítja majd. Az operáció helyszíne egyelőre nem tisztázott.

Egy sziámi ikerpár elválasztó műtétje Forrás: RCH

A sziámi ikrek jó egészségi állapotban vannak, a család nagy reményekkel érkezik Budapestre, ugyanakkor nyilatkozni most nem szeretnének. Arra kérik a közvéleményt, valamint a szerkesztőségek munkatársait, hogy legyenek tekintettel a család helyzetére, és tartsák szem előtt a gyerekek nyugalmát. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány és Semmelweis Egyetem beszámol majd a beavatkozás fontosabb állomásairól.

Forrás: MTI, Semmelweis Egyetem