Jóval magasabb a halálozás kockázata, ha kihagyjuk a nyaralást

2019.01.08. 14:43

Sok ember a pihenés helyett a karrierjét építi és minden idejét ambiciózusan a munkahelyén tölti. Vannak, akik a feladatok oltárán áldozzák fel a szabadidejüket és épp ezért „felejtenek el" szabadságot kivenni vagy nyaralni. Ám egy új tanulmány szerint a vakáció kihagyása bizonyítottan megrövidíti az életet.

Négy évtizedig figyelték a férfiakat

Ha valaki úgy dönt, hogy nem vesz ki szabadságot és inkább hosszú órákat a munkával tölt, annál jelentősen megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye – figyelmeztetett dr. Timo Strandberg, a Helsinki Egyetem Orvostudományi Tanszékének professzora, és a tanulmány társszerzője.

Jó érzés a nyraláson készült képeket újra és újra visszanézniForrás: pexels.com

A szakember az elmúlt négy évtizedben finn üzletemberek adatait vizsgálta és úgy találta, hogy az utazás és nyaralás 37 százalékkal csökkentette a korai halálozás kockázatát. A tesztek során 1222, 1919-1934 között született férfi orvosi eredményeit hasonlította össze. Ahogy mondta, valamennyi tesztalany életében jelen volt legalább egy, olyan tényező (túlsúly, dohányzás, magas koleszterinszint, vérnyomás-emelkedés és glükóz-intolerancia), amely szív- és érrendszeri rendellenességet okozhat.

Egy nyaralás szinte kéz a kézben jár a nevetésselForrás: pexels.com

A résztvevők felét négyévente behívták és egészségügyi tanácsot adtak nekik. Kérték, hogy naponta végezzenek valamilyen testmozgást, figyeljenek a testsúlyukra és az egészséges táplálkozásra, és hagyják abba a dohányzást. Néhányan vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is kaptak. A megfigyelési csoport másik része sem orvosi kezelést, sem egészségügyi tanácsot nem kapott.

A hosszú, munkával töltött órák magas kockázattal járnak

Azoknál a férfiaknál, akik a megfigyelési időszakban kevesebb, mint háromhetes szabadságot vettek ki évente, 37 százalékkal volt magasabb a halálozási kockázat, mint azoknál, akik rendszeresen eljártak nyaralni. A rövidebb vakációk és hosszabb munkával töltött órák tehát több káros egészségügyi hatással, akár halálozással is jártak.

A túl sok munkával töltött óra számos kockázattal járForrás: pexels.com

Az eredményeink igazolták, hogy ha az emberek néha pihennek és élvezik az értékes életüket, akkor hosszabb ideig élhetnek – mondta Joep Perk professzor, az Európai Kardiológiai Társaság szóvivője. – A rengeteg rohanás stresszel és a szorongással jár, az emberek gyakran fanatikusan dolgoznak és nem adnak maguknak egy percnyi pihenést sem.
A kutatók emellett úgy vélik, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni az az egyén stresszre és szorongásra való sebezhetőségét is.

A háziorvosok is szorgalmazhatják a pihenést

Amikor megkérdeztük a kutatásban résztvevő, 95 éves férfiakat, hogy hogyan tudtak ilyen magas életkort megélni, szinte mindig ugyanazt a választ kaptuk: „élveztem az életemet és szép perceket éltem meg" – hangsúlyozta Perk professzor. – A hosszú élet titkát tehát nem a kockázati tényezőkre, hanem arra érdemes visszavezetni, hogy ne felejtsük el értékelni az életünket, mert abból csak egy van.

A szabadság fontosabb, mint azt valaha gondoltuk volnaForrás: pexels.com

Martin Marshall professzor, a General Practitioners alelnöke munkája során folyamatosan arra ösztönzi az embereket, hogy pihenjenek, amikor csak lehet.
Háziorvosként gyakran ajánljuk a pácienseinknek, hogy ne felejtsenek el szabadságra menni, ám látjuk azt is, hogy ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani, hiszen sokan nem engedhetik meg maguknak a vakációt vagy egyszerűen félnek hiányozni a munkából – mutatott rá. – Nehéz úgy elmenni egy könnyed nyaralásra, hogy közben tele vagyunk feladatokkal vagy ha az utazásnak pénzügyi akadályai vannak.

A szabadság érzése hosszú időre feltölti az energiatartalékokatForrás: pexels.com

Hozzátette azonban azt is, hogy ezek azonban nem lehetnek kifogások a pihenés ellen, hiszen ezt megtehetjük otthon, a fürdőszobánkban is egy forró fürdő társaságában. Martin Marshall szerint az a legfontosabb, hogy a szabadságunkon ne dolgozzunk egy percet sem és töltsük újra az energiatartalékainkat, miközben tartsuk mindig szem előtt, hogy csak egyszer élünk, ezért szeressük magunkat és legyünk kedvesek a testünkkel.