Nem mindenki ételallergiáitól szenved, akinek tünetei vannak

tej, ételallergia
A tej az egyik vezető ételallergiát kiváltó élelmiszer
Vágólapra másolva!
Egyre több ember kerül szükségtelenül bizonyos élelmiszereket, miközben meg van róla győződve, hogy ételallergiától szenved. Egy új tanulmány ezzel párhuzamosan rámutatott arra is, hogy emiatt a valóban intoleranciában szenvedőknek nem jut mindig az életmentő gyógyszerből.
Vágólapra másolva!

Egyre többen mutatnak allergiás reakciókat

A kutatás szerint majdnem kétszer annyi felnőtt gondolja magáról, hogy ételallergiája van, mint amennyinek valójában. A vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték, de a szakértők szerint hasonló a helyzet a világ más országaiban is.

A tesztek során azt találták, hogy már számos, allergiás páciens nem jut hozzá a receptre felírt, potenciálisan életmentő gyógyszereihez, miközben mások szükségtelenül kerülnek el egyes élelmiszereket.

A tanulmány rámutatott: az amerikai felnőttek körülbelül 11 százaléka szenved valamilyen ételallergiától, ami több mint 26 millió embert jelent. Közülük körülbelül 12 millió betegnek már felnőttként alakult ki az intoleranciája, amivel a kutatók hangsúlyozták: az allergia nem csupán a gyerekkorban kezdődhet.

A tej az egyik vezető ételallergiát kiváltó élelmiszer Forrás: pexels.com

– mutatott rá Ruchi Gupta, az Északnyugati Egyetem gyermekgyógyász professzora és a kutatás társszerzője. – Az immunrendszer sejtjei ellenanyagot termelnek, hogy az idegen anyaggal szemben védekezzenek és ekkor lépnek fel az allergiás tünetek.
Hozzáfűzte azt is, hogy gyakran megesik, hogy az allergiás korábban meg tudta enni ugyanazt az ételt mindenféle allergiás reakció (például viszketés, hasi fájdalmak, légutak szűkülete) nélkül, ami egyszer csak megváltozik.

Túl kevés figyelem irányult a felnőttkori allergiákra

A felnőttek táplálékallergiáinak növekvő problémája a kutatók szerint azonban szoros összefüggésben állhat az allergiás gyerekek számának drámai emelkedésével, amit az elmúlt húsz évben tapasztaltak.

– mondta Gideon Lack, a King's College London gyermekgyógyászati ​​allergia professzora. – Fel kell ismernünk, hogy nagyobb figyelmet és erőforrásokat kell irányítanunk a felnőttek diagnosztizálására és kezelésére.

A földimogyoró áll az allergén élelmiszerek listájának harmadik helyén Forrás: flickr.com

A Jama Network Open tudományos folyóiratban publikált tanulmány arra a felmérésre vonatkozik, amelyet a kutatók összesen több mint negyvenezer felnőtt részvételével végeztek az Egyesült Államokban.

Ennek során a tesztalanyoktól megkérdezték, hogy van-e bármilyen ételallergiájuk, de kíváncsiak voltak az ehhez kapcsolható tünetekre is.

Ezután a csapat felmérte, hogy a vélt allergiás reakciók mennyire „meggyőzőek".

Összekeverik az ételallergia és az ételintolerancia tüneteit

– hangsúlyozta Gupta. – Az eredményeink azt mutatták, hogy a leggyakoribb allergiás reakció a kagyló fogyasztása után lépett fel, amely a felnőttek 2,9 százalékát jelenti, míg a második helyen a tej, a harmadikon pedig a földimogyoró áll, ami a felnőttek 1,9 százalékát és 1,8 százalékát érinti.
A résztvevők fele azonban az ételallergiás meggyőződése ellenére egyáltalán nem mutatott allergiás tüneteket.

Laborvizsgálattal megállapítható az allergia

Az ételallergia megállapításához elengedhetetlen az ételallergia laborvizsgálat, mely a leggyakrabban előforduló 20 allergént (tojásfehérje, tehéntej, tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szójabab, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, rákfélék, szezámmag, marhahús, kiwi, zeller, mandula, mogyoró) tartalmazza.

– magyarázza Gupta. – Egyre több felnőtt mutat valamilyen tünetet, ezért nagyon fontos a megfelelő diagnózis, hiszen nem mindegy, hogy laktóz-intoleranciáról vagy egy életveszélyes ételallergiáról beszélünk. Utóbbi extrém esetben súlyos allergiás reakciót válthat ki, ami halált is okozhat.