Ha törődik a gorillákkal, adja le régi mobilját!

Grauer-gorilla
A photo taken on September 15, 2012 and released on September 24 by the Virunga National Park shows a baby Grauer's gorilla poached from Kahuzi-Biega National Park in Democratic Republic of Congo, that was brought to Virunga National Park to stay at the lower enclosure of Senkwekwe Orphan Gorilla Center. The baby will stay for quarantine and then move to GRACE for orphan Grauer's gorillas. AFP PHOTO / HO / VIRUNGA NATIONAL PARK / LuAnne Cadd RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIRUNGA NATIONAL PARK/LuAnne Cadd" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by LuAnne Cadd / Virunga National Park / AFP)
Vágólapra másolva!
A régi, használatból kivont mobiltelefonokban értékes visszanyerhető nyersanyagok rejtőznek. Ha mindet összegyűjtenénk, talán nem kellene a bányászatukhoz kiirtani a gorilláknak otthont adó kongói őserdőt.
Vágólapra másolva!

A világon legalább 400 millió használaton kívüli mobiltelefon hever valahol egy fiók mélyén. Amikor lusták vagyunk a magunkét előkeresni és a megfelelő újrahasznosító telepre vinni, valószínűleg bele se gondolunk, hogy ezzel a nemtörődömségünkkel hozzájárulunk a Kongói Demokratikus Köztársaság vészesen zsugorodó gorillapopulációjának végleges eltűnéséhez. Pedig ha ennyit sem teszünk meg, kicsit mi is osztozunk a felelősségben.

A használaton kívüli mobilok felhalmozása és a Grauer-gorillák élőhelyének zsugorodása közti összefüggésre a PLOS ONE című folyóiratban megjelent, a Dél-Ausztráliai Egyetem (University of South Australia, UniSA) és a Victoriai Állatkertek (Zoos Victoria) kutatói által jegyzett tanulmány világít rá.

A két szervezet munkatársai a Zoos Victoria által indított, a mobilok újrahasznosítására buzdító „They're Calling On You" nevű kampány első hat évének eredményeit tekintette át.

Fiatal Grauer-gorilla Forrás: AFP/© LuAnne Cadd/Luanne Cadd

A kampány része annak a nemzeti programnak, amelyben az összes ausztrál állatkert részt vesz, s amelynek célja az állatkerti látogatókkal és a szélesebb nagyközönséggel megismertetni az eldobott mobiltelefonok értékét – pontosabban azokét az értékes és ritka fémekét, amelyeket a készülékek gyártásánál felhasználnak, és amelyek az újrahasznosítás során kinyerhetők belőlük. Ugyanazokról a fémekről van szó, amelyeket a Kongói Demokratikus Köztársaság bányáiban hoznak fel a föld mélyéről. Nem elég, hogy a bányászat érdekében letarolják a gorilláknak otthont adó erdőket, de a belőle származó jövedelem fegyverkereskedők és helyi hadurak kezébe kerül, a bányákban dolgozók emberi jogait pedig lábbal tiporják.

Egy átlagos iPhone-ban nagyjából 34 milligramm (mg) arany, 340 mg ezüst, 15 mg palládium és 1 mg-nál valamivel kevesebb platina rejtőzik. A kevésbé értékes, de újrahasznosítás szempontjából szintén jelentős fémek közül említésre méltó az alumínium és a réz, amiből 25, illetve 15 gramm található egy készülékben.

És a lista ezzel koránt sem teljes, mert az okostelefonokban egy sor olyan ritkaföldfém található, amelyekből a földkéreg sokat tartalmaz ugyan, mégis roppant nehéz őket gazdaságosan kibányászni és érceikből kinyerni. Ittrium, lantán, terbium, neodímium, gadolínium, prazeodímium – néhányuknak talán még a nevét se hallottuk, de használjuk, majd eldobjuk őket, és nem gondolunk arra, hogyan pótlódnak vissza.

Keleti síkvidéki gorilla vagy Grauer-gorilla Forrás: Biosphoto/Michel & Christine Denis-Huot / Biosphoto/Michel & Christine Denis-Huot

Dr. Carla Litchfield, az UniSA természetvédelmi pszichológusa és emberszabású-szakértője hangsúlyozta: ha az olyan ritka elemeket, mint az arany, a nióbium és a tantál, mind visszanyernénk a kiselejtezett mobiltelefonokból, kisebb lenne a gazdasági késztetés arra, hogy ugyanezek után az anyagok után kutatva feldúlják a gorillák élőhelyeit.

– mondta el Litchfield. – Miközben a mobileladások szárnyalnak, és egyes okostelefonokban növekszik is a felhasznált arany mennyisége, a természetes aranylelőhelyek a számítások szerint 2030-ra kimerülnek."

A szerzők felsorolják a használt mobilkészülékek újrahasznosítását akadályozó ismert tényezőket: sok országban nincsenek kiépítve e-hulladék-gyűjtőpontok, az emberek általában nincsenek tisztában a használt készülékekben szunnyadó értékekkel, és egyesek még attól is tarthatnak, hogy a régi telefonjukon tárolt adatok illetéktelen kezekbe kerülnek. A fejlett országokban azonban a fő akadály mindenek felett a puszta lustaság, a használt kacatok felhalmozására való hajlam.

Azt jósolják, Németországban 2035-re több mint 8000 tonnányi értékes fém hever majd parlagon az újrahasznosítatlan mobilkészülékekben, Kínában pedig a becslések szerint már 2025-re a mintegy 350 millió szertehagyott telefonban 9 tonna arany, 15 tonna ezüst és 3100 tonna réz kerül ki a nyersanyagok körforgásából.

„A régi telefonok elfektetése azért problematikus, mert az értékes fémek így nem kerülnek kivonásra, és nem jutnak vissza a gazdasági cirkulációba, ezáltal megteremtve az igényt a nyersanyagok további kitermelésére. Ez pedig a vadon rovására történik – hangoztatta Litchfield. – A másik gond meg az, hogy akik megválnak is a régi telefonjuktól, azok közül sokan a háztartási hulladékkal együtt dobják ki, így a készülék a hulladéklerakókban végzi, onnan pedig a mérgező fémtartalmuk a talajba szivároghat."

A legfrissebb egyedszámbecslések a Kongói Demokratikus Köztársaság területén élő Grauer-gorillák populációjának drasztikus, 73-93 százalékos zsugorodását mutatják, ami azt jelenti, hogy 4000 alá csökkenhetett a vadon élő példányok száma. Ezzel a Grauer-gorilla felkerült a kritikusan veszélyeztetett fajok listájára.

Grauer-gorillabébi Forrás: AFP/© LuAnne Cadd-Virunga National Park/Luanne Cadd

Az ausztrál nemzeti mobil-újrahasznosító kampányt a neves emberszabású-kutató, Jane Goodall nyitotta meg a Melbourne-i Állatkertben 2009-ben. A kampány célja az, hogy felhívja a látogatók figyelmét a kongói bányászat, a gorilla élőhelyének pusztítása és a parlagon hagyott mobiltelefonok közötti összefüggésre. A kezdeményezés hatására Victoria állam állatkertjeinek látogatói 2014-ig több mint 115 ezer régi mobilt adtak le újrahasznosítás céljából.

„Ez a szám talán cseppnek tűnik az óceánban, hiszen az egymilliárd odahagyott telefonnak mindössze 0.01 százalékát teszi ki, de ha azt vesszük, hogy egy 6 millió lakosú állam adta össze, úgy már sokkal jobban hangzik. Remélhetőleg az egész világra ki tudjuk terjeszteni a kampányt, és úgy már komoly változást érhetünk el" – bizakodik Litchfield.