A rosszkedv komoly gyulladást is okozhat a szervezetünkben

depresszió
A testtömegindex emelkedése növelheti az apátia esélyeit
Vágólapra másolva!
A szomorúsághoz, a dühöz és a negatív hangulathoz általában olyan immunválasz kapcsolódik, amely egy új kutatás szerint gyulladást okozhat a szervezetben. Az eredmények szerint a gyulladás a betegek „lélektani jóllétének" diagnosztizálására is kitűnően használható.
Vágólapra másolva!

A gyulladás fontos „jelzőszerkezet"

A pennsyvaniai Penn State University kutatói több mint kétszáz New York-i önkéntes kedélyállapotát és hangulati változásait vizsgálták. A résztvevőket arra kérték, hogy emlékezzenek vissza korábbi, az életüket meghatározó eseményekre, és meséljenek az ehhez kapcsolódó akkori és a jelenlegi érzéseikről. A beszámolókat és az önértékeléseket többször, két héten át megismételték, és minden alkalommal rögzítették az eredményeket. Minden találkozót vérvizsgálatok követtek, amely során a gyulladás biomarkereit keresték.

A rossz kedélyállapot hosszútávon számos kárt okozhat a szervezetünkben Forrás: pexels.com

– figyelmeztetett Jennifer Graham-Engeland vezető kutató a Brain, Behavior, and Immunity című tudományos szaklapban publikált kutatás kapcsán. – A szervezet így jelez az immunrendszernek, hogy ideje gyógyítani és javítani a sérült szöveteket, vagy megvédeni a testet a behatolóktól, például a vírusoktól és a baktériumoktól.
Gyulladás nélkül a sebek gennyesednének és a fertőzések könnyen a halálhoz vezethetnének. Ám

ha ez a jelzés túl sokáig jelentkezik, a krónikus gyulladás szívbetegséget vagy stroke-ot okozhat,

de olyan autoimmun betegségekhez is vezethet, mint a súlyos, az életminőséget jelentős mértékben befolyásoló reumatoid arthritis és a lupusz eritematózusz.

Nem szabad felhalmozni a negatív hangulatot

A tanulmány szerzői megállapították, hogy az egy hét alatt „felhalmozott" negatív hangulat, a rossz kedélyállapot és a depressziós tünetek szoros kapcsolatban állnak a vérvétel során kimutatott magas vérsejtsüllyedéssel, ami a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat jelzik. Ezzel szemben a jókedv és a pozitív életszemlélet alacsonyabb gyulladásszintet produkált.

A krónikus gyulladás akár szívbetegséget vagy is stroke-ot okozhat Forrás: pexels.com

A korábbi kutatásokkal ellentétben a szakemberek most nem csupán előre elkészített, standard kérdőíveket használtak a résztvevők érzéseinek méréséhez, hanem több, személyes interjú során is megkérdezték őket.

– mondta Jennifer Graham-Engeland, hozzátéve, hogy a gyulladás jelenségét még csak most próbálják meg beilleszteni a tudósok a depresszióval kapcsolatos elméleteikbe. – Érdekes módon a depresszió legszélesebb körben alkalmazott terápiás kezelései csökkentik a gyulladásos jelenséget is.
Ezek a kezelések nem mellesleg az egészségre is jó hatással vannak, és tartalmaznak például életmódváltásra, több testmozgásra és kímélő étrendre vonatkozó tanácsokat.

Újszerű kezeléseket segíthetnek

– hangsúlyozta Jennifer Graham-Engeland. – A jelenlegi eredmények replikációja talán segíthet jellemezni a hatás és a gyulladás közötti kapcsolat mechanizmusait is.

A testmozgás is hatásosnak bizonyul a gyulladásszint csökkentésére Forrás: pexels.com

Hozzátette: nagy szerencse, hogy a kedélyállapot és a gyulladási tényező között fennálló összeköttetés könnyen megváltoztatható, például a különböző jókedvet fokozó tevékenységek végzésével. Eredményeik ezért még inkább elősegíthetik a pszichoszociális kockázatok, a stressz és a depresszió újszerű kezelését, valamint megszakíthatják a krónikus gyulladáshoz, a fogyatékossághoz és más betegségekhez vezető, gyakran ördögi kört.