Csaknem három mázsa - talaj, napfény és növényvédőszerek nélkül termelt - zöldséget takarítottak be a Német Űrközpont (DLR) antarktiszi növényházában tavaly, a kísérleti program első évében.

Mindenkit meglepett a bőséges antraktiszi termés

Az első növényeket februárban ültette Paul Zabel kutató, aki az év végéig 115 kiló salátát, 67 kiló uborkát, 46 kiló paradicsomot, 19 kiló karalábét, 15 kiló zöldfűszert és 8 kiló hónapos retket szüretelt. Mint a DLR brémai központjában, az Antarktiszról hazatérve szerdán elmondta, őt magát is meglepte a termés nagysága, bár az eper- és a paprikatermesztéssel nem igazán boldogult.

Antarktiszi táj. Ez a Föld legzordabb szegleteForrás: Michael Studinger (2013)/Michael Studinger

A sarkvidéki növényházat egy konténerben alakították ki, amelyben 13 négyzetméteren talaj,

napfény és növényvédőszerek használata nélkül kezdtek termeszteni zöldséget és gyümölcsöt. Néhány percenként számítógép által irányított módon tápanyagoldattal permetezték a gyökereket, a levegőt és a vizet pedig újrahasznosítják az EDEN-ISS elnevezésű kutatási projektben.

Fontos lépés a jövőbeli marsi zöldségtermesztéshez

Az Alfred Wegener Intézethez tartozó Neumayer III. antarktiszi kutatóállomás közelében lévő konténer nemcsak az ott dolgozó legénység étrendjét hivatott gazdagítani, hanem fontos ismereteket szolgáltat arról is,

hogyan lehet ellátni friss zöldséggel és gyümölccsel a Holdra és az esetleg a Marsra tartó missziók legénységét.

 

A Neumayer III német kutatóállomás az AntarktiszonForrás: Neumayer III Station

A kísérletből a Neumayer III. sarkkutatói is profitálnak, mert így rendszeresen kerülhet a tányérjukra friss zöldség. Az antarktiszi télben el vannak zárva a külvilágtól és hónapokon át kell a tartalékokból élniük.

Paul Zabel több mint 300 növény- és mikrobamintát vitt haza,

ezeket az elkövetkező hónapokban alaposan kiértékelik.

Egy jövőbeli Mars-bázis fantázia rajzaForrás: ruag.com

A kutatók egyebek közt arra kíváncsiak, javítja-e a friss zöldségféle a külvilágtól elzárt legénység kedélyállapotát.

Zabel azt mondta, hogy neki nagyon ízlettek a helyben termelt zöldségek, de ez természetes azok esetében, akiknek számára ez jelenti az egyetlen friss élelmiszert.

Mindenkit meglepett a zord körülmények közötti gazdag termésForrás: Pixabay

Viszont dicsérték a konténerben előállított növényeket azok a frissen érkezett kutatók is, akik még nem voltak kiéhezve a friss zöldségre.

Következő fejezet az űrbéli üvegház

Paul Zabel szerint még 10-20 év is eltarthat, amíg az űrben is működő üvegházat fejlesztenek ki, ezért az antarktiszi német kutatóállomáson folytatják a kísérleteket. Még ezen a héten egy csapat utazik a Neumayer III-ra, hogy feljavítsa a melegházat és új növényeket vessen.

Marsi porvihar. A vörös bolygónis hasonlóan barátságtalanok a környezeti feltételek, mint az AntarktiszonForrás: Outer Places

Az elvetett magok májusig alvó állapotban maradnak,

akkor majd a brémai irányítóközpontból egy gombnyomással indítják meg a kicsíráztatásukat,

nedvességgel és mesterséges fénnyel való ellátásukat. A sarkkutatóknak majd csak a termés leszüretelése és egy újabb vetés céljából kell felkeresniük a növényházat.

(Forrás: MTI/dpa/AFP )