Kék foga árulta el a középkor ismeretlen festőnőjét

Vágólapra másolva!
Egy ezeréves női csontváz vizsgálatakor talált kék fog árulkodik arról, hogy a középkori Európában a nők sokkal nagyobb szerepet játszhattak a kéziratok megszületésében, mint azt eddig vélték a kutatók.
Vágólapra másolva!

A németországi Max Planck Történettudományi Intézet és az angliai Yorki Egyetem kutatói a festők által hajdanán kék színezőanyagként használt lazurit nyomait fedezték fel az 1000-1200 között eltemetett nő fogmaradványain.

A csontvázat a nyugat-németországi Dalheim egy kolostorához tartozó temetőben tárták fel. A szakemberek szerint felfedezésük megkérdőjelezi azon régóta fennálló elképzelést, amely szerint a nők csupán kis szerepet játszottak a középkori Európa döntően vallási intézményekből származó irodalmi és egyéb írott műveinek megszületésében.

Az intézet munkatársa, Christina Warinner szerint a 11. századból származó lelet példa nélküli bizonyítékként szolgál arra, hogy akkoriban igenis szép számmal voltak írni-olvasni tudó, művelt nők, akiket bátorítottak az olvasásra.

Forrás: Christina Warinner

A csontvázat megvizsgáló kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a nő 45-60 éves kora között halt meg és minden bizonnyal festő volt, aki gyakran megnyalta ecsetje végét alkotás közben.

- mondta Warinner.

A kutató szerint az asszony feltehetőleg egyike volt azon nagyjából 14 gazdag, felsőosztálybeli, tanult nőnek, aki a kolostorban élt.

(MTI/Reuters)