Bebizonyították: a rostgazdag étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát

gyümölcstál
A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag életmód is meghosszabbítja a várható élettartamot
Vágólapra másolva!
A rostokban és teljes kiőrlésű ételekben gazdag táplálkozással jelentősen csökken a szívbetegségek, a stroke, a diabétesz és más krónikus betegségek kialakulásának kockázata - állapította meg egy új tanulmány, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából készült.
Vágólapra másolva!

Egész sor komoly betegség kockázata csökkenthető

Ha emeljük az étrendben megemeljük az élelmi rostok mennyiségét, naponta minden újabb nyolc grammnyi rost fogyasztása 5-27 százalékkal csökkenti az idő előtti halálozás, a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a vastagbélrák kockázatát. Emellett a stroke és a mellrák kockázata is alacsonyabb lesz - állapította meg a tanulmány.

Az új kutatás bebizonyította, a rostokban dús táplálékok rendkívül jótékony hatását Forrás: Reddit

A kutatás szerint

az egészség megőrzéséhez ajánlott legalább napi 25-29 gramm rostot fogyasztani,

de az ennél nagyobb mennyiségű rost fogyasztásának még nagyobbak az előnyei.

Forrás: Origo

A The Lancet orvosi folyóiratban közölt tanulmány egyik vezető kutatója, Jim Mann, az új-zélandi Otagói Egyetem professzora hangsúlyozta: kutatásuk meggyőző bizonyítékkal szolgált arra, hogy a táplálkozási útmutatókban

a rostokban gazdag étrendet és a teljes kiőrlésű gabonákat kell a középpontba állítani,

mivel ezek egy sor komoly betegség kockázatát csökkentik.

A legtöbb ember kevesebbet fogyaszt az optimálisnál

A kutatás megállapította, hogy a legtöbb ember világszerte napi 20 grammnál kevesebb rostot fogyaszt. Nagy-Britanniában 2015-ben egy táplálkozással foglalkozó bizottság napi 30 grammnyi rost fogyasztásának elérését tűzte ki célul, ám ez csupán a britek 9 százalékának sikerült.

Forrás: Shutterstock

Az Egyesült Államokban a felnőttek napi átlagos rostfogyasztása 15 gramm.

Mann elmondta, hogy a teljes kiőrlésű gabonákban, a zöldségekben és gyümölcsökben található élelmi rostok jótékony hatása az összetételükből, felépítésükből következik, és az emésztőrendszerre gyakorolt hatásukban is megmutatkozik.

A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag életmód is meghosszabbítja a várható élettartamot Forrás: pexels.com

"A rostban gazdag ételek, amelyek rágást igényelnek, szerkezetüket a bélrendszerben is megőrzik, növelve a teltségérzetet, ezzel is segítve a testsúly kordában tartását. A vastagbélben a rostokat a bélbaktériumok bontják le, ennek szintén nagyon sok jótékony hatása van, köztük a vastagbélrák megelőzése" - magyarázta a tudós.

(Forrás: MTI/The Lancet)