Nem pihennek a kínai holdkutatók

Világűr, 2019. január 3. A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) által 2019. január 3-án közreadott kép a Csang'o-4 kínai űrszondáról, miután leszállt a Hold Földről nem látható túloldalán, elsőként a világűr kutatásának történetében. A Kínából december 8-án útnak indított űrszonda pekingi idő szerint délelőtt 10 óra 26 perckor landolt, és már továbbította az első jeleket a Földre. Az űrszonda a 138 kilométer átmérőjű Aitken-kráterben landolt, a szondának több tudományos feladata lesz: segítségével alacsony frekvenciájú rádiócsillagászati megfigyeléseket végeznek majd, vizsgálni fogják a Hold felszínét és felszíni formáit, ásványi összetételét, a neutronsugárzás mértékét és más környezeti viszonyokat. MTI/EPA/Kínai Nemzeti Űrügynökség
Vágólapra másolva!
Kína még az év vége előtt útnak indítja a Holdra a Csang'o-5 űrszondát, amely az égitestről vett mintákkal fog hazatérni küldetéséről - közölte hétfőn a kínai űrkutatási hivatal (CNSA), amely további három missziót tervez holdkutatási programja keretében.
Vágólapra másolva!

A Csang'o-4 kínai űrszonda január elején szállt le a Hold Földről nem látható túloldalán, elsőként a világűr kutatásának történetében és sikeresen teljesítve a kínai holdkutatási program negyedik szakaszát.

- mondta Vu Jen-hua, a CNSA vezető helyettese.

A Csang'o-4 kínai űrszonda felvétele Forrás: MTI/EPA/Kínai Nemzeti Űrügynökség/-

A Csang'o-6 a tervek szerint a Hold déli pólusáról fog két kilogramm mintát hozni a Földre. A Csang'o-7 misszió célja a Hold déli pólusa körüli területek átfogó tanulmányozása lesz. A Csang'o-8 küldetése a tudományos kutatások és kísérletek mellett azoknak a kulcstechnológiáknak a tesztelése lesz, amelyek egy holdi kutatóbázis megépítéséhez szükségesek.

(MTI/Hszinhua)