Nagy pénisz , biztos lakhatás - legalábbis a remeterákoknál

remeterák, Pagurus bernhardus
Vágólapra másolva!
Egy brit kutató szerint az elhagyott csigaházakban élő remeterák egyes fajai az evolúció során hosszabb péniszt növesztettek annak érdekében, hogy a párzáshoz ne kelljen "elmenniük hazulról" és ezzel azt kockáztatni, hogy a szexuális aktus közben más remeterákok ellopják az üresen álló házat.
Vágólapra másolva!

Biztonságos házi szex

Mark Laidre, a Dartmouthi Egyetem biológusa a brit Királyi Természettudományi Társaság (Royal Society) Open Science című, nyílt hozzáférésű folyóiratában publikálta szerdán erről szóló tanulmányát.
A kutató szerint a többnyire a közönséges kürtcsiga (Buccolia sp.) üres házában élő remeteráknak

annál méretesebb a szaporítószerve, minél nagyobb annak a kockázata, hogy a párzás után hajlék nélkül marad.

remeterák, Pagurus bernhardus Forrás: Wikipedia Commons

Feltevése szerint ugyanis a hosszabb pénisz könnyebben elérhetővé teszi a nőstényt, nem kell ehhez teljesen kimásznia a csigaházból, így a rák otthona a szexuális aktus idején is biztonságban marad.

A nagy pénisz és luxusház különleges összefüggései

A puha potrohú remeterákok szárazföldi fajai számára létfontosságú a csigaház, mert elvesztése esetén 24 órán belül kiszáradhatnak és elpusztulhatnak.

A puhapotrohú remeterákok számára létfontosságú a csigaház Forrás: Origo

Míg a tengeri remeterákfélék általában megelégszenek az üresen maradt csigaházakkal, egyes szárazföldi fajok vegyi anyagokkal és fizikai erővel átalakítási munkálatokat végeznek hajlékukon, saját igényeikhez igazítják.

A legnagyobb szárazföldi faj, a pálmatolvaj Forrás: Origo

Laidre az évek során kilencféle tengeri és szárazföldi remeterák 328 példányát tanulmányozta múzeumokban, a kutatás során különösképpen figyelembe vette a tengeri vagy szárazföldi élettér és a testméret közötti összefüggéseket.

remeterák Forrás: Origo

Abból a feltevésből indult ki, hogy

a leghosszabb pénisszel az átalakított, ezért tágasabb "luxuscsigaházban" élő rákoknak kell rendelkezniük,

mivel az ő otthonuk a legvonzóbb a tolvajok számára, vagyis az ő esetükben a legnagyobb a lakhely elvesztésének rizikója. A "standard" csigaházban lakó vagy ilyen hajlékkal nem rendelkező rákoké rövidebb kell legyen.

Kis párzó szerv, gyakran váltogatott otthon

A kutató beigazolódni látta elméletét. Mint megállapította, testük méretéhez viszonyítva a leghosszabb hímvesszőjük a szárazföldi remeterákokat is magába foglaló Coenobita-nemhez tartozó állatoknak van, az egyetlen olyan csoportnak,

amelynek tagjai átépített csigaházban laknak, őket a "renovált" csigaházban lakó rákok követik.

remeterák Forrás: Wikimedia Commons

A legkisebb nemi szerve azoknak az állatoknak van, amelyek egyszerűen ledobják magukról a kinőtt csigaházat. A biológus úgy véli, hasonló összefüggések létezhetnek más élőlények körében is. Laidre a továbbiakban egyebek között azt a kérdést tervezi körüljárni, hogy a csigaház átépítésének módozata is befolyással van-e a péniszméretre.


(Forrás: MTI/AFP)