A halálos agytumor sejtjeit megtámadó nanorészecskéket alkottak spanyol tudósok: behatolnak a tumorba és a gyógyszereket közvetlenül a rákos sejtekbe irányítják.

Hatékony fegyver készül a leghalálosabb agytumor ellen

A Santiago de Compostela-i Egyetem molekuláris orvostudománnyal és krónikus betegségekkel foglalkozó központja (CiMUS) kutatóinak közlése szerint sikeresen tesztelték a kísérleti terápiát egerekbe ültetett emberi tumorokon.

Agytumor illusztrációjaForrás: Origo

Eredményeiket az Advanced Therapeutics című tudományos lapban mutatták be. A Marcos Garcia Fuentes vezette kutatócsoport olyan nanorészecskéket alkotott,

amelyek képesek megtámadni a glioblasztóma multiforme (GBM) sejteket.

Ez számít egyébként a leggyakoribb, halálos kimenetelű agytumornak, amelynek az öt éven túli túlélési aránya kevesebb mint 5 százalék.

Rendkívül bíztatóak a kísérleti eredmények

"Az egerekkel végzett vizsgálatok nagyon jó eredménnyel zárultak. Azoknak az egereknek, amelyek csak kemoterápiát kaptak,

kétszer akkora volt a daganatuk,

mint azoknak, amelyek kemoterápiás és nanorészecskés kezelést is kaptak" - nyilatkozta Garcia Fuentes.

Forrás: Science Photo Library/SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sciepro/Science Photo Library

Az új kezelés nem csupán csökkenti a jelenlegi rákellenes gyógyszerek mérgező tulajdonságait, de abban is segít, hogy a gyógyszerek könnyebben jussanak be a rákos sejtek belsejébe.

Négy-öt éven belül kezdődhetnek a klinikai próbák

A tumor okozására hajlamos gének gyógyszeres elfojtása alapvető fontosságú a személyes rákkezelések kifejlesztéséhez. Ezek azonban még nem használhatóak széles körben a stabilitással és a testen belüli szállítással kapcsolatos problémák miatt.

Egészséges emberi agy színezett MRI képeForrás: BSIP/SGO / BSIP/Sgo

A CiMUS reményei szerint a terápia a jövőben más tumorok,

például melanóma kezelésében is hatékony lehet.

 

Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

"Ha minden jól megy és megkapjuk a cégek támogatását, 4-5 éven belül elkezdhetjük a klinikai próbákat emberi páciensekkel" - mondta Garcia Fuentes.


(Forrás: MTI/Hszinhua)