Pókeső borzolja a kedélyeket Brazíliában - videó

pók, repülő pók, Brazília, parawixia bistriata
Vágólapra másolva!
Különös jelenség forgatta fel egy brazil kisváros, Espírito Santo do Dourado életét a napokban. Nemcsak a szokásos nyári viharfelhők jelentek meg alkonyatkor az égen, hanem hálókat és rajtuk csimpaszkodó pókokat is hozott magával a szél. Az arachnofóbiások rémálma vált ezzel valóra. 
Vágólapra másolva!

A pókeső nem is annyira rendkívüli Brazíliában, mint gondolnánk. A helyiek már hozzászoktak, hogy a napokig tartó meleg,

párás idő esetén bizonyos pókokat is hoz magával a szél.

A legutóbbi ilyen esetről videó is készült, amelyet a The Guardian is lehozott. Egy fiatal fiú, João Pedro Martinelli vette fel, majd mondta el a helyi újságnak, hogy repülő pókokat látott a São Paulótól 250 km-re található városkában, amikor a nagyszüleihez ment látogatóba. Félelmetesnek és megdöbbentőnek nevezte az esetet, ami miatt a sajtó fel is kapta a történetet. A nagyanyja azonban eloszlatta a pókinvázióval kapcsolatos kételyeket.

Ahogyan Adalberto dos Santos biológus is, aki egyszerű magyarázatot adott a pókok viselkedésére. Egy különleges pókfajról van ugyanis szó, a parawixia bistriata-ról, amely a többségtől eltérően közösségben él, és ebből kifolyólag csapatosan vadászik. A nagy nyári melegben, vihar közeledtével, kihasználják a légáramlatot.

Közös, akár 4 méter széles hálót szőnek, meglovagolják a szelet, és így próbálnak meg rovarokat fogni.

Bármennyire is félelmetes ez a jelenség, a pókok valójában kordában tartják az elszaporodott brazil szúnyogpopulációt.

A biológus azt is hozzátette, a pókok bár csípnek, nem mérgesek. Csípésük a vörös hangyáéhoz hasonló, az emberre nem veszélyes.

– zárta rövidre a szakember.