Jön az űrben termesztett bab

Vágólapra másolva!
Az űrben termesztett saláta után a bab lehet a következő friss élelmiszer az űrhajósok étrendjében 2021-től norvég kutatóknak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A speciális zöldségtermesztő berendezés modelljét a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetemen (NTNU) fejlesztették ki.

"Minden űrhajós álma, hogy friss élelmiszert ehessen, például epret, cseresznyeparadicsomot vagy bármit, ami hasonló ízélménnyel jár" - mondta Silje Wolff, az egyetem kutatója, hozzátéve, hogy mindez egy nap bizonyosan lehetővé válik.

- jegyezte meg a szakember.
Wolff a közelmúltban fejezett be egy kísérletet, amelyben lávakőből előállított mesterséges termőföldben termesztettek salátát űrbéli fogyasztásra. A szakember szerint azonban a cél, hogy közvetlenül vízben termesszenek növényeket megfelelő mennyiségű tápanyag, gáz és levegő felhasználásával.

Az űrhajókon termesztett élelmiszer fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál. A friss zöldségek és gyümölcsök nem csupán gazdagíthatják az űrhajósok étrendjét, hanem a termesztésük jó hatással lehet az asztronauták étvágyára és hangulatára is.

- tette hozzá Wolff.

A Nemzetközi Űrállomás űrhajósai 2015-ben ettek először űrben termesztett zöldséget. A Scott Kelly amerikai űrhajós által elvetett római salátát fogyasztás előtt higiéniai kendővel megtisztították, majd olajjal és ecettel ízesítették.

(MTI/Hszinhua)