Megmagyarázhatatlan erők dolgoznak a felborult kalyibában?

gravitáció
Az egyik leghíresebb helyszín, a Magnetic Hill
Vágólapra másolva!
Számos olyan pontja van a Földnek, ahol, legalábbis látszólag, nem érvényesül a gravitáció. Ezeket a különleges helyszíneket szokás „gravitációdombként" vagy „mágneses dombként", illetve „kísértetdombként" is emlegetni, mivel itt visszafelé esnek a tárgyak, vagy a lejtőn felfelé gurul az autó.
Vágólapra másolva!

Ufonautákat vizionálnak a kísérteties kalyibába

A Föld e misztikus pontjain igen furcsa dolgok történnek: az üresbe tett autó elkezd felefelé gurulni a lejtőn, és a tárgyak is felfele esnek. Ilyen helyszínek világszerte előfordulnak, így többek között Jeruzsálemben, Kaliforniában, Michigan, Oregon, Pennsylvania és Wisconsin államokban, de az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Ausztráliában is.

Az egyik leghíresebb helyszín, a Magnetic Hill Forrás: Metalnews.com

A példaként felsorolt helyszínek mind hasonló tulajdonságúak. A domb alján üresbe tett autó felfelé gurul vissza a lejtőn, ha a labdát leviszik, az úton felgurul a dombra, és ha vizet öntenek ki, az is felfele folyik, és a gravitáció más furcsaságokat is produkál, fejfájást és zavart viselkedést okoz..

Egyesek ufonautákat vizionálnak a látszólag rejtélyes jelenségek mögé Forrás: Photononstop/Infra

A kaliforniai Santa Cruz melletti szikvója fenyőerdőben áll egy felborult kalyiba, amiben első látásra megmagyarázhatatlan erők dolgoznak.

A kaliforniai Santa Cruz híres sequoia (mamutfenyő) erdejében is egyes pontokon megtapasztalható a fordított gravitáció illúziója Forrás: Active

Néhányan egyenesen ufonautákat vizionálnak a kalyiba titkának hátterében,

azt állítva, hogy itt másik világból érkezett idegenek fémkúpokat temettek a föld mélyére,

és ez okozza a jelenséget. Mások szerint egy magmaörvény okozza a jelenséget, és vannak, akik úgy tartják, hogy itt a legmagasabb a dielektromos biokozmikus sugárzás az egész világon.

Sci-fi regényekbe illő hatást okoz az érzékcsalódás

A magyarázat azonban egészen más, és sokkal prózaibb e valóban fantasztikus teóriákhoz képest. A különleges jelenségek érzetét ugyanis egy bonyolult optikai csalódás okozza.

Egyesek szerint mélységi magmaörvény és szén-dioxid-kigőzölgés okozza a fordított gravitáció jelenségét Forrás: AFP

Az illúzió annyira tökéletes, hogy ha nem lennének megfelelő mérőeszközök, lehetetlen volna elhinni, hogy nem valós jelenséggel állunk szemben.

A fizikusok szerint a sci-fi regénybe illő hatásokat a táj domborzata által okozott illúzió kelti:

a közeli táj lejtői vagy egy görbült horizontvonal ugyanis megzavarhatja az emberi érzékelést, becsapja a szemet.

Egy hely, ahol az üresbe tett autó felfelé gurul, legalább is így látszik Forrás: Tourism New Brunswick

Ezért alakul ki az a optikai illúzió, hogy a lejtőn felfelé gurul az autó, holott a fizika törvényszerűségeinek engedelmeskedve valójában lefele megy a dombon.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen perspektívából látszódik a horizont Forrás: Kathleen Campbell

A fizikusok által elvégzett GPS-mérések kivétel nélkül bebizonyították,

hogy az emelkedés a startnál magasabb, mint a végénél,

tehát minden ilyen misztikus helyszínen a látszattal szemben az út valójában lejt. Brock Weiss a Pennsylvania Egyetem fizikusa a Sciencedaily magazinban erről számos mérést publikált.

Nem mindegy, hogyan látjuk a horizontot

Azonban nemcsak a fizikusok, hanem pszichológusok is végeztek vizsgálatokat ebben a témában. Laboratóriumi körülmények között modellezték a helyszíneket, majd önkéntesek bevonásával végeztek kísérleteket.

A pszichológusok vizsgálatainak konklúziója szerint a horizont helyzete okozza az érzékcsalódást,

mert a „gravitációs" domb vagy eltakarja a horizontot, és így nincs jó vonatkoztatási pont, vagy ugyan látszik a horizont, ám elrejti, hogy lejtő van mögötte.

Félelmetes látvány, amikor felfelé gurul az üresbe tett autó Forrás:YouTube

Úgy tűnik, hogy ez a magyarázat jól működik a skóciai Aryshire megyében. Rob Macintosh,

az Egyesült Királyságbeli University of Edinburgh pszichológusa a Science Channel csatornának azt nyilatkozta erről,

hogy ha egy lejtős területen állunk, és maga az egész vidék és az út is ugyanabba az irányba lejt kisebb mértékben, akkor úgy tűnhet a megfigyelőnek, mintha az úton haladó tárgy az ellenkező irányba menne.

Meglepetést, sőt félelmet okozott egyesek körében

2003-ban az olaszországi Padova és Pavia Egyetem kutatói azt tanulmányozták,

hogy a horizont hiánya hogyan tudja elferdíteni a perspektívánkat az úgynevezett gravitációs dombokon.

A pszichológus csapat vizsgálataik eredményét a Psychological Science szaklapban publikálták. Először is számos valósághű antigravitációs helyszínt rekonstruáltak laboratóriumi körülmények között, hogy megvizsgálják, hogyan reagálnak az önkéntesek.

Optikai csalódás miatt tűnik úgy, hogy nem a lejtővel megegyező, hanem az ellenkező irányba megy az autó Forrás: Travel Trriangle

Modelleket építettek a dombokról, az önkénteseknek pedig ezeket kellett bámulniuk egy lyukon keresztül, ami olyan perspektívát nyújtott nekik, mintha a valóságban is ott lennének. A kutatók ezután „játszottak" a modellhorizonttal, hogy megvizsgálják, miként hat az önkéntesek perspektívájára a horizont láthatósága, vagy annak hiánya.

Forrás: YouTube

Azt találták, hogy látható horizont nélkül a tereptárgyak - akár a fák is - valójában alaposan megtréfálják, becsapják az önkéntes agyát.

Az agyunk keltette érzékcsalódás okozza a fordított gravitáció érzetét Forrás: AFP

Miután ez a kísérleti szakasz befejeződött, egy kis guriga szalagot helyeztek a félreérzékelt lejtőre, és ekkor úgy tűnt, hogy a szalag a gravitáció ellenében mozog, ami az észlelők körében meglepetést, sőt egyeseknél félelmet okozott.