Tigriscápák tanulmányozására futott ki a hawaii Sand Island vizein az a tengerbiológusokból álló kutatócsoport, amely végül nem várt módon egy minden eddiginél hatalmasabbnak tartott nagy fehér cápával találta szembe magát. A sajtóban megjelent hírek szerint a hét méter hosszú, valamint kettő és féltonna testtömegűre becsült ragadozó világrekordernek számít, mert ez minősül az eddig észlelt leghatalmasabb nagy fehér cápának. De valóban így van-e?

Tigriscápákat akart megfigyelni a divatmodellből lett tengerbiológus

Január 15-én a modellként és professzionális szabadtüdős búvárként is ismert tengerbiológus, Ocean Ramsey valamint kollégái az Oahu (Hawaii-szigetek, Egyesült Államok) közelében fekvő Sand Island vizeire igyekeztek hajójukkal.

A csinos, modellként és szabadtüdős búvárként is ismert tengerbiológus-cápakutató, Ocean RamseyForrás: Instagram

A térségben elpusztult nagy ámbráscet ( Physeter macrocephalus) tetemét részben egészségügyi okok miatt, részben pedig kutatási célból a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Admministration) munkatársai a partoktól távolabbi nyílttengeri vizekre vontatták ki.

Nagy ámbráscet a borjávalWikimedia Commons

Ramsay és kollégái a környékbeli tigriscápa populációt monitorozták,

amihez kiváló lehetőséget biztosított a csíkos hátú ragadozók számára amolyan terülj-terülj asztalkámnak számító óriási, sodródó cettetem.

A kutatócsoport a NOAA által megadott paraméterek alapján a Honoluluhoz közeli Sand Island partjaitól 15 tengeri mérföldre (hozzávetőleg 27, 8 kilométerre) bukkant rá az ámbráscet felszínen sodródó tetemére.

Ramsey és kollégái eredetileg tigriscápák monitorozására futottak ki a Sand Island vizeireForrás: Instagram

A tengerbiológusok néhány, az ámbráscet teteméből lakmározó tigriscápát (Galeocerdo cuvier) láttak,

amelyek hamarosan szétrebbentek, amikor az átlátszó tiszta vízben feltűnt egy másik cápa fenyegetően hatalmas sziluettje.

Tigriscápa (Galeocerdo cuvier)Forrás: Elter Tamás

Ocean Ramsey, aki arról híres, hogy rendszeresen védőketrec nélkül, szabadtüdővel merül tigris,

és más, az emberre potenciálisan veszélyes cápákkal,

nem hagyhatta ki ezt a páratlan lehetőséget, és kollégáival együtt búvármaszkkal, légzőcsővel valamint uszonyokkal felszerelkezve lemerült a hajójuk körül lassan köröző óriáshoz.

A kutatók több mint 20 láb (6 méter 20 cm) hosszúra becsülték a békésen úszó óriástForrás: Juan Oliphant

A tigriscápákat elriasztó monstrum egy rendkívül nagy, ráadásul vemhes nőstény nagy fehér cápának bizonyult. Az állat rendkívüli méreteit jól láthatjuk a kutatócsoport által felvett, és ide beágyazott videón.

Amíg a tigriscápák többször is nekirontottak a kutatóhajónak, és az oldalát harapdálták, addig a semmiből felbukkant nagy fehér cápa békésen úszkált, agresszív szándéknak semmiféle jelét sem mutatva.

Ocean Ramsey, aki nem csak cápakutató, hanem elhivatott természetvédő is, gyakran merül cápákkal szabadonForrás: Instagram

Csak ez a nagy, szép, és szelíd óriás volt az, amely nem karcolta meg a hajónkat. Napfelkeltekor mentünk ki, és ő szinte egész nap velünk maradt"

– számolt be a nem mindennapi találkozóról Ocean Ramsey.

Nagy fehér cápák kávézója Hawaii langyos trópusi vizein

A hűvösebb, 12 és 22 Celsius fok közötti vízhőmérsékletet kedvelő nagy fehér cápák viszonylag ritka vendégnek számítanak Hawaii langymeleg trópusi vizeiben.

A nagy fehér cápa a hűvös vizeket preferáljaForrás: Elter Tamás

A White Shark Trust kutatói még korábban felfedezték, hogy a hideg Kalifornia-áramlat miatt

az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékén honos nagy fehér populáció egyedei rendszeresen átvándorolnak Hawaiira,

ahol a kutatók által csak White Shark Café (fehér cápa kávézó) néven emlegetett területen átlag száz napot időznek évente.

Nagy fehér cápa Mexikó csendes-óceáni partjainálForrás: Image Source/Ken Kiefer 2

( Hogy mi lehet ennek a periodikus vándorlásnak az oka, arra még nem jöttek rá.) Tehát, ha a trópusi tigriscápákhoz képest igen ritkának is számít a nagy fehér Hawaiion, de korántsem minősül ismeretlen fajnak. A mostani, január 15-i észlelés nem is ezért,

hanem a megfigyelt cápa rendkívüli méretei miatt érdemel figyelmet.

 

Valóban rekordméretűnek számít a Sand Island közelében megfigyelt óriásForrás: Juan Oliphant

Ocean Ramsey és kollégái becslése szerint a vemhes nőstény nagy fehér hossza több mint 20 láb (6,2 méter) , a magassága (a farokúszó felső és alsó lebenye közötti távolság)) pedig 8 láb (2,5 méter) lehetett.

Ez is csak becsült adat, de  valóban a legnagyobbak közé tartozhat

A kutatók beszámolója és egységes véleménye szerint az állat teljes hossza megközelíthette a 7 métert. ( A nemzetközi szakirodalomban a tengerbiológusok a cápák teljes hosszán - rövidítve TL, total in lenght – az orrporc, a rosztrum csúcsa, valamint a farokúszó felső lebenyének csúcsa közötti távolságot értik lábban, illetve centiméterben megadva.)

A nagy fehér cápát sokáig tévesen területtartó fajnak tartottákForrás: Origo

A mostani észlelést azért nem lehet tudományos értelemben hiteles rekordként jegyezni,

mert az állat hossza nem mérésen, csak becslésen alapul.

Mivel a békésen úszkáló nagy fehér sokáig ottmaradt Ramsey és kollégái közelében, a kutatóknak lehetőségük nyílott igen alaposan megfigyelniük.

A Deep Blue néven jegyzett óriási és vemhes nőstényt már Mexikó partjainál is megfigyelték korábbanForrás: Juan Oliphant

Az óriási nőstényt a hátúszójának hátsó éle alapján a mexikói partok közelében fekvő Guadalupe szigetnél már korábban megfigyelt, és a tengerbiológusok által Deep Blue névre keresztelt példányként azonosították.

A nagy fehér hátúszójánnak hátsó cakkozott éle egyedi azonosítójelForrás: Elter Tamás

( A cápák hátúszójának cikkcakkos hátsó éle minden példánynál egyedi, az emberi ujjlenyomathoz hasonlóan, ezért alkalmas az  azonosítására. Ezt a jellegzetességet Michael Scholl svájci cápakutató fedezte fel, és ezt ma már széles körben alkalmazzák a nagy távolságokra vándorló fehér cápák egyedeinek meghatározásához.)

Sok a becslés és az ellenőrizhetetlen esetleírás

A heringcápa-alakúak rendjébe (Lamniformes) illetve a heringcápafélék családjába (Lamnidae) sorolt nagy fehér a Carcharodon nemzetség egyetlen napjainkig fennmaradt képviselője, és e genus típusfaja is egyben.

A nagy fehér cápák növekedésbiológiája egyelőre még nem pontosan tisztázott,

mint ahogy az sem eldöntött kérdés, hogy mekkora lehet a maximális testhosszuk.

Nem eldöntött kérdés, hogy mekkora lehet a maximális testhosszukForrás: Elter Tamás

Korábban úgy vélték, hogy a nagy fehér más cápafajokhoz hasonlóan élete végéig folyamatosan növekszik, és ennek megfelelően a legnagyobb példányok kivétel nélkül idős cápák.(A nagy fehér 70 éves életkort is elérhet. ) A legfrissebb kutatások azonban bebizonyították, hogy a különösen nagy ( 5 méternél hosszabb) példányok között számos olyan egyed akad, amelyek nem tekinthetők idős, azaz 40 évnél magasabb életkorral rendelkező cápáknak.

Még tisztázandó a nagy fehér cápák korfája és növekedése közötti összefüggés kérdéseForrás: Elter Tamás

A nagy fehér cápák más cápafajokhoz hasonlóan nemileg kétalakúak, és a hímek a kisebbek.

A kifejlett egyedek közül a hímek átlagos testhossza 3,5 -4,5 méter, a nőstényeké pedig 4 – 5,2 méter között mozog. Az 5,5 méteres, vagy még ennél is nagyobb, 6 méter feletti óriások szinte kivétel nélkül a nőstények közül kerülnek ki.

Egy korábbi felvétel a mexikói Guadalupe mellett megfigyelt közel hétméteres és vemhes Deep Blue-ról, amely most Hawaii mellett tűnt felForrás: Live Science/Mauricio Hoyos Padilla

A szakirodalomban fellelhető legnagyobbként megjelölt fehér cápákkal az a gond,

hogy kevés közöttük a pontosan lemért és hitelesített hosszúságadat.

Részben az adatok hiányosságára vezethető vissza, hogy a cápakutatók között még napjainkban is vita tárgya a nagy fehér cápa maximális mérete. Számos adat ugyanis csak becslésen, illetve tudományos szempontból ellenőrizhetetlen, és ezért hitelesnek sem tekinthető beszámolókon alapul.

Még ma sem világos, mekkorára nőhetnek meg maximálisanForrás: Elter Tamás

Az eddig ismert, és a szakemberek többsége által is legnagyobbként elfogadott pontosan lemért példány teljes hossza 610 cm, a tömege pedig 2 268 kilogramm volt.

A Prince Edward-sziget közelében 1983 augusztusában kifogott óriási nagy fehér, egykorú fotónForrás: Canadian Shark Research Laboratory.

Ezt a példányt 1983 augusztusában a kanadai Prince Edward-szigeten fekvő Alberton közelében,

a Szent Lőrinc-öbölből fogták ki.

A tudományosan nem hitelesített esetbeszámolók között természetesen akadnak ennél jóval nagyobb példányokról szóló beszámolók is.

Sokáig úgy vélték, létezhetnek tízméteres példányok

Egészen az 1970-es évekig a tengerbiológusok között általánosan elfogadottnak számított, hogy a nagy fehér cápa maximális testhossza elérheti akár a 10 méteres hosszúságot is.

A  világhírű francia tengerkutató, Jacques-Yves Cousteau  "A csend világa" című könyvében arról írt, hogy társával, Fréderic Dumas-val a Zöldfoki-szigetek térségében merülve egy általuk 10 méteresre becsült nagy fehérrel találkoztak a víz alattForrás: The Cousteau Society

Az 1980-as évek második felében elkezdett, majd különösen az 1990-es évektől folytatott intenzív kutatások azonban ezt megkérdőjelezik;

 

a jelenleg általánosan elfogadott álláspont szerint ugyanis a nagy fehér cápák maximális testhossza legfeljebb 6,5 méter lehet.  

 

Helikopterről lefényképezett, és ugyancsak 7 méteresre becsült hatalmas nagy fehér a dél-afrikai partoknálForrás: Origo

A nemzetközi szaktekintélynek számító tengerbiológus, John Ernest Randall szerint viszont a legnagyobbnak tekinthető pontosan megmért nagy fehér cápa, amelyet 1987-ben a nyugat-ausztrál Ledge Point-nál fogtak ki, kereken 600 cm hosszú volt.

A Földközi-tengerből ismert a legtöbb méretes nagy fehér cápa. Ez a példány Tunéziában, a part közelében akadt halászok hálójábaForrás: Elter Tamás archívuma

Vannak ugyan vitatott, ám a kutatók körében nem teljesen elvetett esetleírások is.

Ilyen például az 1948-ban Kubában, Cojimar közelében kifogott példány, amelynek az egykorú feljegyzés szerint 21 láb (6,3 méter) volt a teljes testhossza.

A máltai leviatán kétséges világelsősége

Az eddigi abszolút világrekordernek tartott máltai óriás esete annak ellenére is a hivatalosan meg nem erősített rekordok közé tartozik, hogy a két leghíresebb amerikai cápakutató, Richard Ellis és John McCosker alaposan utánajártak ennek az esetnek, és nem kételkednek a mérés hitelességében.

Dr. Richard Ellis, nemzetközi hírű amerikai tengerbiológus és cápakutatóForrás: 27East

Köztudomású, hogy a Földközi-tenger a nagy fehér cápák negyedik-ötödik legfontosabb előfordulási területe a világtengeren. Az is régóta ismert, hogy a mediterrán nagy fehér cápák között,- más földrajzi régiókkal összevetve-, 

különösen szignifikánsnak számít az extrém nagy példányok előfordulási aránya.

2016-ban véletlenül akadt a hálóba Málta vizein ez a négy félméteres példányForrás: Malta Today

A Málta és Tunézia közötti tengeri terület pedig a földközi-tengeri nagy fehér cápák egyik legfontosabb előfordulási pontja. 1987. április 17-én a máltai Alfred Cutajar egyedül szállt tengerre kis csónakjával, hogy tonhalakra halásszon.

Az apró sziklaszirt, Filfla közelében azonban nem a remélt zsákmány, hanem egy óriási nagy fehér cápa akadt a horogára.

 

Filfla szigete Málta közelében. Alfred Cutajar 1987 áprilisában a szigettől egy tengeri mérföld ( 1 850 m) távolságban fogta ki a világrekordernek tartott nagy fehértForrás: Wikimedia Commons

Cutajar több mint fél napig fárasztotta a hatalmas ragadozót, amelyet – miután az állat elpusztult – kivontatott Marsaloxx kikötőjébe. Itt több fotó készült Cutajar fogásáról, valamint pontosan le is mérték a máltai óriást, amelynek teljes hossza–Peter Antonenko közlése szerint - 7 méter 13 cm-t tett ki.

A máltai óriásForrás: Elter Tamás archívuma

Néhány kutató azonban megkérdőjelezi a mérés hitelességét,

ezért a máltai kolosszus nem számít hivatalosan világrekordernek. Hogy mekkora lehet a létező leghatalmasabb nagy fehér cápa, az valószínűleg még mindig a tenger titka.