Összefügg a várandósok magas vércukorszintje és gyerekeik elhízása

2019.01.22. 18:59

A várandósság alatti magas vércukorszint összefügg a 10-14 évesek elhízásával egy új tanulmány szerint.

Először vizsgálták a magas várandósági vércukorszint következményeit

A várandósok akár 20 százalékánál is kialakul a terhességi cukorbetegség, azonban eddig nem volt információ arról, hosszú távon hogyan hat a kór a gyerekekre - írta a medicalxpress.com. A maga nemében első tanulmány a várandósság alatti magas vércukorszint hosszú távú következményeit elemezte.

dreamstime

Azt találták, hogy a terhességi cukorbetegségen átesett nők gyerekeinél 10-14 éves korukra nagyobb valószínűséggel alakul ki prediabéteszük - a cukorbajt megelőző állapot, inzulinrezisztencia -, és inkább híznak el, mint azok a kortársaik, akiknek édesanyja nem volt diabéteszes várandósan - írták a Northwestern Medicine kórház kutatói.

Nem kell cukorbetegnek lenni a terhességi diabéteszhez

Az már ismert volt, hogy az anya elhízása vagy a diabéteszre való genetikai hajlam növeli a gyerek elhízás- és cukorbajkockázatát."Tanulmányunk azt mutatta ki, hogy

a várandósság alatti magas vércukorszint tovább fokozza a gyerek elhízásának és prediabéteszének kockázatát,

függetlenül az anya testsúlyától és genetikai hajlamától" - írták a kutatók a Diabetes Care című szaklap friss számában.

Fogyással elkerülhető a cukorbetegség későbbi kialakulásaForrás: Imaginechina/Zhang tao zz - Imaginechina/Zhang Tao Zz

Az úgynevezett gesztációs, vagyis várandósság alatti diabétesz az a betegség, amikor egy nem cukorbeteg nőnek terhesen magasra szökik a vércukorszintje. Növeli a terhességi toxémia, a depresszió, a császármetszés és a magzat elhalásának kockázatát.

"A hosszú távú következmények ismerete még inkább hangsúlyozza a terhességi diabétesz felismerésének és kezelésének fontosságát. Tudjuk, hogy a kezelés csökkenti az újszülöttkori szövődmények esélyét, ám azt nem, hogy a gyerek idősebb korában fellépő kockázatokat is mérsékli-e" - írták a kutatók.

(Forrás: MTI)